22. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

U Istočnom Novom Sarajevu 16. i 17. decembra 2021. godine održaće se 22. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade.

Naredne sedmice, u četvrtak i petak, 16. i 17. decembra 2021. godine, u Istočnom Novom Sarajevu održaće se 22. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade.

Organizator, kao i svih prethodnih godina, jeste „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva – na čelu sa režiserom Vitomirom Mitrićem.

Od ove godine festival će nositi ime po čuvenoj književnici i od samih početaka zvijezdi-vodilji ove manifestacije ali i cjelokupne kulturne scene Istočnog Sarajeva – Dari Sekulić, koja je 12. aprila 2021. preminula u Sarajevu u 91. godini.

U četvrtak, 16. decembra, u 12 časova, u skupštinskoj sali Opštine Istočno Novo Sarajevo, planirano je, dakle, otvaranje festivala „Poetski dani Dare Sekulić“, te objavljivanje konkursa poezije za djecu i mlade.

Istoga dana, u 15 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo trebalo bi da gostuje pjesnik Tode Nikoletić sa gostima. Prema riječima Vitomira Mitrića, tom prilikom Nikoletiću, kao jedinom književniku koji je bio učesnik festivala svake godine, biće uručeno najviše priznanje za doprinos razvoju kulture i popularizovanju lijepe riječi.

U petak, 17. decembra, profesori Stanislav Stanković iz Vlasotinca i Boris Đorem iz Istočnog Sarajeva u programu RTV Istočno Sarajevo od 9 do 10 časova govoriće o Dari Sekulić.

Nakon toga u 12 časova je u zgradi Kulturnog centra planirano prikazivanje dokumentarca o životu i stvaralaštvu nikada neprežaljene književnice. Režiju potpisuje Vitomir Mitrić.

Tradicionalni saradnici festivala jesu i Opština Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a ubuduće će se program organizovati i u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince, s obzirom na to da je izbjegličke dane Dara Sekulić sa unukom Anom provela u ovome mjestu, posvetivši mu i svoju jedinu zbirku pjesama za djecu i mlade „Reč se igra“ (kasnije objavljenu i u još jednom, dopunjenom izdanju u gradu u kojem je posljednje dvije decenije doprinosila kulturnom razvoju).

Konkurs za poeziju djece i mladih vjerovatno će biti zatvoren nešto prije prve godišnjice smrti naše književnice. Upravo negdje oko ovoga datuma 2022. godine planiran je naredni svečani program posvećen Dari Sekulić. Trebalo bi da manifestacija traje četiri dana, od toga prva dva u Vlasotincu, a naredna dva u Istočnom Novom Sarajevu. O svim detaljima javnost će biti blagovremeno upoznata.

Manifestacija, kao i svih prethodnih puta, ima i podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske,  a njeni vjerni dugogodišnji pratitelji i medijski sponzori svakako su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *