32. Trst filmski festival otvara film Emira Kusturice „Podzemlje“

Antologijski film „Podzemlje“ Emira Kusturice iz 1995. godine otvoriće 32. Trst filmski festival koji će se održati onlajn na platformi  „Mymovies“ od 21. do 30. januara.

Film ,,Podzemlje“ koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. godine je još jedan korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjeistočne Evrope čija istorija živi kroz film. Fokus na 30 godina od balkanskog rata (1991) je projekat na kojem se radi već godinama, izjavili su direktori F. Grosoli i N. Romeo.

Pandemija je pomrsila planove i primorala da se godišnjica odloži, jer mnogi filmovi koji treba da se prikažu postoje samo u 35 milimetara, što je nemoguće prikazivati preko onlajn platforme. Grosoli i Romeo su izjavili da ovako velikoj godišnjici treba ozbiljno postupiti što se organizacije tiče, koja je važna i za trenutno neizvodljivo svečano otvaranje.

Takođe, nagrada Eastern Star 2021 će biti uručena protagonisti filma Mikiju Manojloviću, što predstavlja veliku čast za srpsku kinematografiju. Manojlović je osvojio nagradu saraađujući sa Kusturicom u mnogim kulturnim ostvarenjima, a i radeći sa rediteljima poput Fransoa Ozona na filmu ,,Ljubitelji zločina“, Đulijana Montalda na filmu ,,Demoni Sankt Peterburga“ i Semi Garbarskija na filmu ,,Irina Palm“, što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu. Nagrada Eastern Star je osnovana kako bi istakla ličnosti u svetu kinematografije koji su povezali Istok i Zapad.

U takmičarskom programu Trst filmskog festivala nalaze se različiti formati filmova – dugometražni, kratkometražni i dokumentarni, kao i sekcije ,,Art & Sound“ i nagrade Corso Salani. Pored svega, festival će imati sadržaj od barem 50 naslova, koji će svi biti dostupni na ,,Mymovies“ servisu.

Osnovan uoči pada Berlinskog zida, Filmski festival u Trstu je vodeći italijanski festival filma Srednje i Istočne Evrope i već 32 godine pruža italijanskoj i zapadnoj javnosti poseban uvid u svet kinematografije i stvaraoce koji su inače retko ili gotovo nikada istraživani i promovisani široj publici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *