Amina Hrnčić

Amina Hrnčić rođena 1995. godine u Zenici. Objavila je dvije zbirke poezije, kao dobitnica je 1. nagrade 51. Festivala poezije mladih, Vrbas, te 1. nagrade za najbolju prvu knjigu Književne omladine Valjeva (2018).

Osnovnu, nižu muzičku školu i gimnaziju završila je u Maglaju. Trenutno je apsolvent Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, gde i živi.

Učestvovala je na radionicama Kreativno pisanje – put ka društvenoj promjeni PEN Centra i Francuskog instituta u BiH, u sklopu čega joj je poezija prevedena i objavljena na francuskom jeziku. Kao jednoj od pobjednica konkursa „Vreme (bez) utopije“, Filozofskog fakulteta u Banja Luci, poezija joj je prevedena na njemački jezik, te će biti objavljena u austrijskom časopisu Lichtungen krajem godine. Njene nove pjesme bit će prevedene I objavljene na francuskom jeziku i promovisane na katedri za slavistiku Univerzitetu u Sorboni 2021. godine, u zajedničkoj knjizi mladih autora sa područja bivše Jugoslavije.

Zastupljena je u trideset zajedničkih zbornika i antologija u zemljama regiona, u nekoliko književnih časopisa (Trag, Suština poetike, Zvezdani kolodvor, Avlija, Zvona i Nari, Astronaut, Dunjalučar, Strane, Afirmator, Čovjek-Časopis), te na stranici PEN Centra BiH.

Pored navedenih – dobitnica je i prve nagrade konkursa „Moj dom je tamo gdje sam ja“, Mladenovac, druge nagrade 49. Festivala poezije mladih, druge nagrade 29. Festivala poezije „Panonski galeb“, Subotica, specijalne nagrade Festivala literarnog stvaralaštva, Lazarevac, na te treće nagrade za poeziju na takmičenju „One book, one Bosnia and Herzegovina“, Američke ambasade u BiH, gdje je u žiriju bio poznati Sherman Alexie. Trostruka je finalistkinja Festivala poezije mladih, finalistkinja Ratkovićevih večeri poezije i Festivala poezije za decu Bulka. Bila je u užem izboru za nagradu Slovo Gorčina.

BIBLIOGRAFIJA

  1. Hrnčić Amina, „Put u Agape“, Književna omladina Valjeva, Valjevo 2020, ISBN 978-86-7531-093-802
  2. Hrnčić Amina, „Oktava“, Kulturni centar Vrbas, Vrbas, 2020, ISBN 978-86-88271-32-5.

NIGDINE LEKTIRA:

Amina Hrnčić pesme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *