Beogradski mesec fotografije – Izložbe “Tako je talasao Novi talas”, “Oči moje” i “MAD about Hollywood” od 10. maja na Beogradskom mesecu fotografije

U ponedeljak, 10. maja, na programu Beogradskog meseca fotografije je otvaranje izložbi „Tako je talasao Novi talas“ u organizaciji stanice Radio Beograd 202 uz podršku Jugotona, i „Oči moje“ čiji je autor mladi fotograf Luka Cako.

Izložba „Tako je talasao Novi talas“ nastala je povodom obeležavanja 40 godina novog talasa i biće otvorena 10. maja u 12 časova u RTS klubu (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), a trajaće do 6. juna. Ovaj sveumetnički pokret koji je pomerio granice popularne kulture, ostavio je dubok trag u našem društvu i danas se, iz više uglova, može posmatrati kao fenomen. Trenutak koji se smatra početkom novog talasa u SFRJ je objavljivanje albuma Paket aranžman, pre tačno četiri decenije. Na izložbi će biti prikazan proces stvaranja ovog, višestruko značajnog izdanja, kao i niz do sada neobjavljenih fotografija i artefakata koji su pratili glavne aktere novog talasa na prostoru bivše Jugoslavije. Izložbeni prostor biće otvoren radnim danima od 11 do 17 časova.

Vlada Divljan i Idoli – Brajan Rašić

Istog dana od 17 časova, u Kulturnom centru Grad biće otvorena izložba „Oči moje“ čiji je autor Luka Cako. Autor je inspiraciju za ovu izložbu pronašao u dokumentarnom filmu „Everybody Street, Cheryl Dunn“ (2013). Kreativnost i slobodu koje je osetio gledajući film pokrenuli su ga da sam krene u avanturu ulične fotografije. Luka Cako je fotograf mlađe generacije, koji živi i radi u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Grčkoj i Keniji, a po povratku u Srbiju počinje da se bavi uličnom fotografijom, beleži gradska dešavanja i situacije na koje nailazi. Pored ulične fotografije aktivno se bavi modnom i studijskom fotografijom. Izložba „Oči moje“, na kojoj će posetioci moći da vide autorov izbor radova nastalih u periodu od 2017. do 2021. godine, biće otvorena do 23. maja, svakog dana od 10 do 20 časova.

Takođe, u holu Jugoslovenske kinoteke, od 10. maja publika će biti u prilici da pogleda izložbu „MAD about Hollywood“. Ova izložba fotografija otkriva i identifikuje tragove koje su u Madridu ostavili holivudski glumci koji su živeli i radili u ovom gradu i njegovoj okolini pedesetih i šezdesetih godina, u trenutku kada je Madrid bio u centru interesovanja kao lokacija za snimanje filmova. Drugi deo ove postavke biće izložen u galeriji Instituta Servantes od 18. maja. Izložba „MAD about Hollywood“ u produkciji Sekretarijata za kulturu, turizam i sport Autonomne pokrajine Madrid, deo je festivala Španski metar 2021.

Orson Vels sa suprugom Paolom Mori i njihovom kćerkom Beatris Vels – Galerie Lumière des Roses, Paris

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije biće otvoreno 8. maja u Kući legata u 17 časova i u Bioskopu Balkan od 19 časova. U Kući Legata, od 8. maja će samostalne izložbe imati Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković i Vladimir Živojinović. Publici će biti predstavljena i grupna izložba nagrađenih autora po tradicionalnom konkursu festivala, „Novi talenti“. Drugi deo otvaranja festivala održaće se u Bioskopu Balkan od 19 časova, gde će samostalne izložbe predstaviti Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez, uz grupnu kolekciju radova Made of Photos #2.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *