BINA – Šetnje i izleti na 16. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. Kao i ranijih godina, jedan od najatraktivnijih programa ove manifestacije biće mnogobrojne šetnje beogradskim lokacijama od naročitog arhitektonskog značaja, ali i izlet u Suboticu, koju odlikuje bogato arhitektonsko i istorijsko nasleđe.

U subotu 24. aprila od 10-12 časova biće organizovana šetnja „Naselje Cerak Vinogradi“, koju će voditi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Naselje Cerak Vinogradi je izgrađeno u periodu od 1978. do 1985. godine na prostoru bez nasleđenih urbanističkih slojeva. Izvedeno je prema projektu arh. prof. Darka Marušića, arh. Milenije Marušić i dr Nedeljka Borovnice, izabranom na jugoslovenskom pozivnom konkursu 1977. godine. Pre dve godine, je zbog očuvanosti originalne strukture i arhitekture proglašeno za kulturno dobro i time postalo prvi stambeni kompleks u Srbiji koji je u celosti stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograd.

Cerak šetnja

U nedelju 25. aprila na programu su dve šetnje. Od 10-13h će Marija Cvetinović voditi edukativno-informativnu šetnje „Ona se budi“ koja pretenduje da naglasi afirmaciju žena u arhitektonsko-urbanističkoj produkciji u poslednjih 120 godina kod nas. Završna tačka šetnje je u Kulturnom centru „Grad“ gde će biti predstavljena izložba „Ona je budućnost“. U 18 časova sa Terazijske česme kreće jednočasovna šetnja „Terazije“ koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Šetnja će biti posvećena formiranju prostora, njegovim menama kroz vreme i istoriju, kao i najznačajnijim objektima koji uživaju status kulturnog dobra.

U sredu 5. maja Goran Petrović će zainteresovane posetioce voditi kroz Institut IMS u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića 43, u periodu od 13 do 15 časova. Institut za ispitivanje materijala, sa tradicijom dugom preko osamdeset godina, predstavlja najstariju naučno-istraživačku instituciju u Srbiji. Objekat u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića je delo arhitekte Josifa Najmana, autora većeg broja reprezentativnih objekata u Beogradu kao što su Zavod za izradu novčanica u Topčideru, Trgovačka akademija ili Palata Zadužbine Nikole Spasića.

Setnja IMS

U subotu 8. maja od 10 do 12 časova na programu BINE je šetnja „Sava Centar – Interkontinental (Hotel Crown Plaza)“ koju vodi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Obilazak i predavanje o kongresno-hotelskom kompleksu pruža široj javnosti detaljniji uvid u značaj podizanja najvećeg poslovnog kompleksa na levoj obali Save. Ovo je jedan od najuspelijih i najekspresivnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina XX veka za koji su glavni projektant Stojan Maksimović i saradnici dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.

sava centar interkontinental

U nedelju 9. maja biće organizovane tri šetnje. Od 10 do 12h Violeta Obrenović je voditi šetnju „Alejama Novog groblja – Vojna groblja“. Šetnja će početi od ulaza u Novo groblje i obuhvatiće obilazak Vojnih groblja: austrougarskog, francuskog, italijanskog i bugarskog. Stručno vođenje Milice Rožman pod nazivom „Arhitektura i sećanje – jevrejsko nasleđe u Beogradu“ na programu je od 13 do 15 časova. Krećući se ulicama Jevrejskom, Solunskom i Visokog Stevana, učesnici šetnje biće upoznati sa prostorom na kojem su Jevreji nekada živeli, kao i sa specifičnostima njihovog života na Dorćolu. Od 16 do 18 časova na programu je predavanje o istorijatu Astronomske opservatorije Beograd i šetnja kroz kompleks sa obilaskom pojedinih paviljona, koja ima za cilj upoznavanje šire javnosti sa ovim veoma važnim i zanimljivim prostorom, sagrađenim između 1929. i 1931. godine prema projektu arhitekte Jana Dubovog. Šetnju vodi Aleksandra Šević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U sredu 12. maja od 14 do 16h na programu je predavanje „70 godina urbanizma i arhitekture u Energoprojektu“ i obilazak objekta poslovne zgrade Energoprojekta na Novom Beogradu – SPATIO UNIVERSALIS. Energoprojekt je jedina kompanija u regionu koja se već decenijama nalazi na listama renomiranog američkog stručnog časopisa „Engineering News Report“, među 225 najboljih međunarodnih projektantskih i 250 najboljih međunarodnih izvođačkih kompanija u svetu. Projekat poslovne zgrade, istaknutog autora prof. dr Aleksandra Kekovića, realizovan je 1982. godine, i nagrađen je prvom nagradom na internom konkursu Energoprojekta i Društva arhitekata Beograda, zatim Specijalnom nagradom Salona arhitekture Beograda 1977. godine, kao i Borbinom nagradom za arhitekturu – najvećim priznanjem Republike Srbije, 1983. godine.

U nedelju 16. maja biće organizovanje dve šetnje. Vladana Putnik (Docomomo Srbija) od 10 do 12 časova će voditi šetnju „Živeti u bloku: stambena arhitektura Novog Beograda“ , kojom će biti ispričana priča o viziji novog grada u socijalističkom društvu, o tome kako je svako imao pravo na stan, o različitim urbanističkim idejama i pomacima u formiranju funkcionalnog stana po meri čoveka. Od 19:30 do 21h na programu je „Večernja šetnja po vencu“ koju će voditi Aleksandar Stanojlović. Šetnja će ići trasom Venca, nekadašnjeg Šanca beogradske Varoši, bastionima spoljnog baroknog utvrđenja, linijom koja do danas razdvaja istorijski Beograd starih epoha od grada 19. i 20. veka.

U subotu 15. maja će biti organizovan i specijalan izlet autobusom u Suboticu, pod nazivom „Secesija u Subotici“ i vodiće ga Viktorija Aladžić. Secesija je arhitektonski stil u kojem je u Subotici građeno, a do danas očuvano oko 100 objekata, od kojih nekoliko svrstavamo u svetsku graditeljsku baštinu kao što su Sinagoga, Gradska kuća, Rajhlova palata i kompleks objekata na Paliću (Velika terasa, Ženski štrand i Vodotoranj).

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *