Boško Šabazović

Oko nas je Boško Šabazović, multimedijalni umetnik iz Bora.

Boško je po struci tehničar za zaštitu životne sredine koji svoje slobodno vreme troši na kreativan način. Umetnošću se, ozbiljnije, počinje baviti 2012. godine kada je prvi put uzeo učešća na kolektivnoj izložbi Likovnog udruženja ’’Vane Živadinović’’ iz Bora. Od tada, biva redovno uvršćen u autore koji svojim radovima učestvuju u tradicionalnim majskim i oktobarskim izložbama u Boru.

Boško se bavi slikanjem, kolažiranjem, digitalnom umetnošću, a od skora i skulpturom.

Motivi njegovih radova su društvo, estetika i ekologija. Nekad se ti motivi međusobno spajaju, ali, uglavnom su zasebno prisutni u Boškovim radovima.

Tehnike koje upotrebljava svode se na: akril, kolaž, ulje i digitalnu umetnost, kao i papir maše koji predstavlja i motiv ekologije u Boškovim radovima. Kroz navedene tehnike Boško pokušava da prikaže neke društvene probleme, poput društvene nejednakosti, istraživanje estetike, dok se kroz recikliranje papira, u obliku papir mašea, ovaj mladi umetnik iz Bora istražuje geometrijske forme, i za to inspiraciju, kako sam navodi, nalazi u svetu kristala i minerala. Bošku je, pored svih tehnika kojima se koristi, tehnika papir maše omiljena zbog samog aspekta pretvaranja otpada (papira) u umetnost. Između ostalog, svaki list papira je priča za sebe i nikada se ne zna kako će se smesa osušiti i kako će na kraju izgledati.

Boška smo pitali kakav je društveni odgovor na kreativnost i kakva je perspektiva mladog umetnika u Srbiji.

Društveni odgovor na kreativnost se uglavnom svodi na usmene pohvale, ali, retko kad se nešto konkretnije realizuje. Okolina definitivno ne posvećuje pažnju kreativnim ljudima, ali to i ne treba da čudi, jer za tako nešto je potrebna ekonomska stabilnost i sigurnost.

Perspektiva umetnika i umetnosti kao takve je na internetu, zato što internet omogućava mnogo veći spektar kontakta sa ljudima u odnosu na tradicionalne metode plasiranja umetnosti, kao što su galerijske izložbe, koje naravno ne treba ukidati, već ih treba samo modifkovati i učinti ih interaktivnijim.

Sa Boškovim radovima se možete bolje upoznati na sledećem linku: https://www.instagram.com/boskosabazovic/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *