Devojčica od ikona

Oko nas je Mara Milanković koja ima 11 godina i učenica je petog razreda. Kada je imala 8 godina, s obzirom na to da je od rođenja išla redovno u crkvu, počela je više pažnje posvećivati posmatranju fresaka i ikona. Nedugo potom, čula je od sveštenika Radeta Jovića da postoji ikonopisačka radionica Sveti Lazar u Zemunu koju pohađaju i deca. Mara je odmah htela da ide, pokušala je da nagovori roditelje, ali, bezuspešno. Otac je radio po ceo dan, mama je imala bebu i morala da je čuva, stoga Maru nije imao ko da vodi na časove, te odlučuje da pita sveštenika da je vozi. Upitala ga je bez srama, vođena žarkom željom da nauči ikonopisati, i on je pristao. Nakon prvog časa, vratila se srećna kući i roditeljima saopštila da će slikati celog života.

Mara Milanković, sada već tri godine učestvuje na zajedničkim izložbama ikonopisačke radionice sv. Lazar u galeriji Čubrilu, u Milenijumskoj kuli (Gardoš kula) u Zemunu. Dve godine peva u horu Bogorodičine crkve u Zemunu. Četiri godine zaredom dobija Čitalačku značku koju dodeljuje zemunska biblioteka, a nosilac je i priznanja: Poštovani pisar, Veliki poštovani govornik. Osvojila je Treće mesto na likovnom konkursu Pred likom i delom sv. Save, učesnica je ekoloških protesta i redovno uzima učešća u priredbama u Bogorodičnoj crkvi u Zemunu. Pored svega ovoga, Mara Milanković pohađa i školicu engleskog jezika Prinston.

Maru smo uspeli, nakratko odvojiti od ikonopisanja, učenja i igre sa bratom i sestrom, kako bismo joj postavili dva kratka pitanja:

Šta za tebe znači ikona i zašto je važno da slikaš baš ikone a ne neke dečije crteže ili crteže prirode što obično deca rade?

Mara nam sa smirenošću odgovara:

Volim ja da crtam i slikam i prirodu i portrete, ali, to su samo crteži i slike, a ikona nije samo slika. Ona je prikaz moje ljubavi prema svetiteljju, prema mojoj Bogorodičici, i prema Hristu. Srećna sam dok slikam, žurim da što pre završim, a na kraju mi bude žao što je već gotovo. Molitvom počinjem i završavam svaku ikonu.

Ovo pitanje je dosadno, ali zaista nas zanima šta bi želela da budeš kad porasteš?

Sa namerom ostavljamo rečenice baš onako kako nam je Mara odgovorila:

Želim da se bavim freskopisom. Znam da to nije tako jednostavno, ali, ja to veoma jako želim.

Kada se nešto želi VEOMA JAKO onda je jasno da će se to i ostvariti. Uredništvu portala Nigdine ostaje jedino da poželi Mari uspeh u ostvarivanju svih snova.

Jedan komentar na “Devojčica od ikona”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *