Druga Međunarodna Vavilonska poetska kolonija počinje 9. avgusta

Vavilonska Biblioteka, umetnička zajednica iz Crne Gore, po drugi put je domaćin velike internacionalne poetske kolonije koja se, ovog puta, održava između četiri zemlje učesnice, odnosno četiri partnerske organizacije, u periodu od 9. do 13. avgusta.

Kolonija će ovoga leta proputovati Crnom Gorom i Albanijom a na jesen se seli u Italiju i Srbiju: „Sve naše kolonije su zamišljene kao putujući poetski karavani“- kazala je Katarina Sarić, umetnička direktorica Vavilonske Biblioteke koja je pokretač ovog interesantnog projekta. Zajednica je već u junu uspešno realizovala Prvu bilingvalnu koloniju između Temišvara, Beograda i Budve, a i ovog puta, svi pesnici učesnici koji dolaze iz pomenutih zemalja, ujedno su i umetnici objavljeni na platformi Vavilonske Biblioteke i prevedeni na sve jezike zemalja partnera na projektu: albanski, italijanski, crnogorski i srpski. U prevodima, učesnici su objavljeni i na platformama umetničkih organizacija: Nigdine-Srbija, Poeteka-Albanija i „Dell’Associazione degli Scrittori e Artisti Albanesi in Italia di cui Faccio parte anch’io come Consigliera e Tesoriera DEl Consiglio degli scrittori e poeti“ – bilingvalno italijansko-albansko udruženje albanskih pesnika sa sedištem u Italiji.

Program kolonije, kreće iz Albanije i stiže u zemlju domaćina, preko sledećih poetskih gradova:

9. avgust TIRANA: HEMINGWAY ART CLUB 19.00h, domaćin Poeteka, ispred kojih, goste iz Crne Gore, Italije i Srbije, dočekuju albanski pesnici-domaćini Arian Leka i Olimbi Velaj.
10. avgust DURRES PUBLIC LIBRARY 18.00h
11. avgust STARI BAR, CREATIVE HUB 19.00h, domaćina HUB, umetničkog kluba , ispred kojeg će učesnike iz Albanije, Italije i Srbije, dočekati mr Maja Čakalović, program menadžerka, i u ime Kulturnog centra dr Milun Lutovac.
12. avgust KULTURNO ULCINJSKO LJETO, LJETNJA POZORNICA, 21. 00h, na kojoj je domaćin Vavilonske kolonije, bilingvalni crnogorsko-albanski Art Klub, čiji je umetnički direktor Ismet Kallaba.
13. avgust SPOMEN DOM CRVENA KOMUNA, PETROVAC, BUDVA 20.00h, domaćin pisac Đorđe Gregović ispred JU Narodna biblioteka Budve.

U programu učestvuju pesnici i pesnikinje – ispred Vavilonske Biblioteke: Flutur Mustafa, Semi Flamuri i Katarina Sarić; Nigdina: Dušica Mrđenović i Aleksandra Vujisić Lekić; Poeteke: Arian Leka i Olimbi Velaj i Scrittori, Valbona Jakova. Svi pesnici/pesnikinje, istovremeno su i simultani prevodioci jedni drugih, što celokupan događaj čini višestruko interesantnijim jer će publika imati prilike da sluša izvođenje pesnika na više jezika, što je snažna poruka organizatorke Vavilonske Biblioteke, a tiče se razmene različitih kultura kroz prožimanje i poetski slogan da smo svi pod suncem isti: „Za lajt-motivsku inspiraciju, kojom sam pokrenula čitavu priču, poslužio mi je zapis sa Vavilonske ploče p.n.e. na kojoj se anonimni pesnik žali kako je već sve zapisano“ – kazala je, za kraj Katarina Sarić.

I da jeste, ali da se, isto tako, sve što je već odavno zapisano, može ispisati na milion različitih i novih načina, uvek. Umetnost je neiscrpno polje prožimanja, što je, po drugi put pokazala Vavilonska, internacionalna kolonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *