The Duke of Burgundy – filmski kutak Kulijane S.

Kao samoprozvani filmofil, a prozvana Svevidjeljka od strane drugih, predstavljam Vam svoj utisak, dojam i impresije o filmu “The Duke of Burgundy“.  Moj kink su filmovi koji nose NC-17 rejting, niko ne kapira o čemu se radi, scene bizar, kemp na lopate, a kraj ZBUNJ. I, ne shvatajte me ozbiljno. Ne, ozbiljno.

Naslov:  “The Duke of Burgundy“(2014.)

Režija: Peter Strickland (Berberian Sound Studio, Katalin Varga, In Fabric, The Field Guide to Evil)

Trajanje i žanr: 1h 44min uvrnute misteriozne drame sa primesama romantične erotike i ozbiljne komedije

Hronotop: Neimenovana evropska država (snimano je u Mađarskoj, al’ pravićemo se da ne znamo) 60-ih godina prošlog veka

Uloge: Sidse Babett Knudsen, Chiara D’Anna, Fatma Mohamed, Monica Swinn

 

Prikolica, da ne kažem TRAILER:

Radnja (sa spojlerima): “The Duke of Burgundy“ je naziv leptira, kod nas poznatiji kao Pegavac, i to je potpuno nebitna informacija, ali ima smisla, jer jedna od glavnih likova, Cynthia, je lepidoptbfhhkj3kd… Ma, proučava leptire i moljce. Leptirica!

U prvim taktovima filma vidimo Evelyn (Chiara D’Anna) koja binjošem juriša kroz šljivike i livade da stigne na vreme do hacijende gde pokuca na vrata, a otvori joj lepa starija žena, Cynthia (Sidse Babett Knudsen) i vidno neraspoložena joj kaže da kasni. Belaj u najavi…

Stiče se utisak da Evelyn radi kao kućna pomoćnica za lepidopterološkinju tj gospođu Leptiricu. Ona joj naređuje i tera da radi grozne stvari, npr da čisti. Suptilno je već mrzimo i mislimo da je dno dna.

Ubrzo postaje jasno da su Evelyn i Cynthia u vezi i da je to sve njihov RP (roleplay) – sado/mazo, sub/domino. Međutim, Evelyn je ta koja je dominantna i zahteva to. Kako radnja filma odmiče, primeti se da Cynthiji ta igrica baš i ne odgovara, ali ne zato što nije domina zapravo, već zato što ne želi da povređuje Evelyn, iako je to njen kink. Preko dana Cynthia je “muči“, a noću je nežna prema njoj.

Cynthia je posvećena istraživanju i predavanjima o leptirima i moljcima kojima prisustvuje i Evelyn. U pozadini umesto statista sede lutke, jedna od zanimljivosti vezana za “The Duke of Burgundy“ film. To je omaž Jesus Franco-u koji je isto to radio u svojim filmovima 70ih godina.

Sledi poznati scenario: Evelyn na biciklu žuri kući. Kuca. Cynthia otvara. Naređuje joj, sve kao na početku filma, ali ovaj put uz veliku čašu vode. A evo i zašto (FOTO, VIDEO). Evelyn pored mazohizma uživa i u “vodenim sportovima“, ako me razumete. Pi.

Zatim kreće red komedije. Starija, Cynthia, prebučno hrče i ima bolove u leđima. I jedno i drugo izluđuju mlađahnu Evelyn, koja tada traži soluciju kako da se makne od “motorne testere“, a opet da sve bude u duhu njihovog sado-mazo odnosa.

Pojavljuje se spas u pravi čas – The Carpenter (Tapacirer, ili “ona iz Simpa“). Nju glumi rumunska glumica Fatma Mohamed i njena specijalnost je izrada raznih vrsta sado-mazo kreveta po meri.

Bliži se rođus od Evelyn i ona želi krevet u kome će je Cynthia moći vezati i zatvoriti preko noći. Međutim, The Carpenter ne može fizički da postigne da sklopi takvu skalameriju za samo 2 nedelje i Evelyn biva vidno razočarana. The Carpenter joj nudi nešto što je manje traženo, ali jednako efektno – “ljudski toalet“. Ne pitajte. Objasni ona to sve rukama. Evelyn se ideja svidi, a Cynthiji…Ne.

U ovom momentu obe žene već iritiraju jedna drugu. Evelyn svojim prohtevima, a Cynthia izostankom entuzijazma kada treba da “igra igricu“. Sve češće je bole leđa i sve glasnije hrče, a sve manje nosi seksi kostime koje joj je kupila Evelyn. Ali, Cynthia stiska zube i radi sve njoj za ljubav.

Umesto “ljudskog toaleta“ i sado-mazo kreveta, Evelyn dovlači ogromnu drvenu kutiju u kojoj traži da je Cynthia drži preko noći. Cynthia, ljubavica, i tu želju (nevoljno) ispunjava…Sve dok joj polako ne pukne film, i to baš pred rođendan od Evelyn.

Za one koji misle da u filmu nema nijedan muškarac…Radnja “Duke of Burgundy“ se dešava u svetu bez muškadije, ali samo iz razloga što je režiser želeo da energije glavnih likova budu jednake, da ne možemo odmah da pogodimo ko je “jači i dominantniji“. Dok se vozila biciklom i razmišljala šta će Evelyn za rođendan, Cynthia je spazila onu iz Simpa, ali u ovom kadru to nije Fatma, već muškarac sa plavom perikom, pošto ona nije mogla da dođe na snimanje taj dan.

Neslaganje između njih postaje sve učestalije. Cynthiju bole leđa, hrče ko drvoseča, Evelyn traži zadovoljenje svog fetiša van hacijende, Cynthia saznaje i reši da stavi tačku na te igrarije. Na dan rođendana pozove Evelyn u kuhinju da joj pokaže iznenađenje…Cynthia joj naređuje da sama spremi sebi tortu, i na random joj lupi čvoger o levi sisić. TUP!

Evelyn naivno pomisli da je Cynthia odlučila da se ipak igra, jer sve je tu – dominacija, kostim, vređanje…sve kao u njenim scenarijima koje joj zadaje. Umesi ona tortu, sva bitna je nosi u dnevnu, ali Cynthia tamo sedi za stolom u mraku u pidžami i bez šminke. Evelyn se po ko zna koji put razočara i negoduje, ali Cynthiji je preko glave svega i naređuje joj da legne na pod. Evelyn je posluša, misleći da će možda biti nešto od dominacije… Cynthia jede tortu dok Evelyn leži pod njom.

Evelyn postaje besna i tada izgovara njihovu “sigurnu reč“ – pinastri (naziv moljca), ali Cynthiju ne zanima. Zapušava joj usta nogarom i ličkom čarapom, i nastavlja da jede tortu. Prvi put Evelyn plače.

Sledećih dana Cynthiji je sve teže da igra ulogu domine i sve radi mehanički kao robot, ali zbog ljubavi prema Evelyn radi sve da joj ugodi. Na kraju se slama, pa plače i ona. Evelyn shvata da više ne mogu tako, i da nešto mora da se menja. Scena je tugy i plaky.

Evelyn obećava da neće više da se ,igraju’, iznose drvenu kutiju u koju je zaključavana, i noć provode u romantičnom maniru. Mi taman mislimo sve će biti super, ali onda dobro poznati scenario sa početka, sredine i sada kraja filma – Evelyn juri na bajsu, kuca na vrata, Cynthia oblači kostim, pije vodu, otvara vrata. Kraj. Zavesa. Idu slova…Za imenima glumaca idu redom i imena svih leptira koji su se pojavili u filmu.

Generalka

Kostimi i scenografija: preljepost i prekrasnoća
Hrkanje i bolovi u leđima: preglasno i prečesto
Hidriranje vodom: 10/10 čaša
Scene sexa: ima ih, nisu eksplicitne i jedna bradavica uspeva da se uparkira u kadar
Muškarci: 0/10
Bicikle:

Krajnji sud o filmu: ,,The Duke of Burgundy’’ je umetničko delo
Preporučujem: toplo
poyy,
Kulijana S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *