Dušica Filipović

Dušica M. Filipović je rođena 1971. godine u Čačku.

Osnovnu školu pohađala u Guči, potom Gimnaziju u Čačku. Diplomirala  Srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Prištini (2000), magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu odbranivši tezu Muški i ženski princip u prozi Miloša Crnjanskog (2014). Na istom fakultetu odbranila dotorsku disertaciju Poetika dinamičkog identiteta u delima Miloša Crnjanskog: odnos putopisno-memoarskog i dramskog prema romanesknom (2016). Aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima: objavila je više desetina stručnih i naučnih radova, recenzija, pogovora i eseja u oblasti književnosti i slikarstva. Autor i selektor Festivala dečjeg stvaralaštva Šantićevi dani (2007-2017). Sakupljač, selektor i priređivač monografije Gde je život (2017). Za svoj pedagoški rad dobijala izuzetno visoka priznanja i ocene: rad Otkucaji ćirilice postao trajna svojina Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, a multimedijalni rad Beskrajni plavi krug i u njemu – Miloš Crnjanski trajna svojina Zadužbine Miloša Crnjanskog u Beogradu.

Zaposlena je kao docent za oblast Književnost na predmetima Osnove akademskog pisanja, Akademsko pisanje, Stvaralačko pisanje, Kultura govora i komunikacija – na osnovnim i master studijama na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu, između ostalog, angažovana na standardizaciji akademskih pravila pisanja, kao selektor Velikog FSU konkursa za srednjoškolce kreativce, i aktivni član organizacionog i programskog odbora Godišnjeg naučnog skupa Fakulteta savremnih umetnosti.

Kao majci četvoro dece, 2006. godine, na Vidovdan, Eparhija raško-prizrenska dodelila joj srebrni Orden Majke devet Jugovića; 2012. godine postala nosilac Povelje počasnog građanina carskog grada SIRMIUMA; na Vidovdan, 2014. godine, kao majci petoro dece, uručen joj je i zlatni Orden Majke devet Jugovića.

 Oblasti interesovanja: istorija, književnost, umetnost i kultura – konteksti i prožimanja; srpska književnost XX veka, poetika Miloša Crnjanskog, stvaralaštvo dece i mladih.

Živi u Beogradu.

 

NIGDINE LEKTIRA:

Dušica Filipović – pesme

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *