Film Strahinja Banović otvara FEST

Stefan Arsenijević povodom premijere na otvaranju FEST-a: Izuzetna je čast otvoriti festival koji je formirao moj filmski ukus i pogled na svet

Film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića biće premijerno prikazan u Srbiji 25. februara u Kombank dvorani, na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a. Film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Stefan Arsenijević, reditelj filma, povodom srpske premijere na FEST-u je rekao: “Svi smo jako uzbuđeni pred domaću premijeru, iz mnogo razloga. Konačno ćemo čuti reakcije domaće publike, nama najvažnije, koja na mnogo više nivoa može da iščita film. Većina naše filmske ekipe, inače raštrkane po svetu, okupiće se specijalno za ovu priliku. I konačno, ali nikako manje važno, naš “Strahinja Banović” će otvoriti jubilarni 50. FEST. Izuzetna je čast otvoriti festival čiji sam verni gledalac već decenijama, festivala koji je formirao moj filmski ukus i pogled na svet, festivala koji ima posebno emotivno mesto u mom životu.

Arsenijević se prisetio i kako je svojevremeno zavoleo FEST: “Prvi put sam bio na FEST-u pre tačno 30 godina i dan-danas to izdanje živo pamtim, jer je ostavilo neizbrisiv trag na mene. Imao sam 14 godina i po ceo dan sam visio na festivalu, sa sendvičem u torbi, ne želeći ništa da propustim. Ta 1992. godina je u filmskom smislu bila zaista vanserijska. FEST je otvorila “Virdžina” Srđana Karanovića, Kusturica je doveo u goste Džarmuša i Džonija Depa, a aktuelni filmovi su bili današnji klasici: “Noć na zemlji”, “Barton Fink”, “Visoke potpetice”, “Moj privatni Ajdaho”, “Telma i Luiz”, “Delikatesna radnja”… Svet je eksplodirao pred mojim očima u svoj svojoj raznolikosti i kreativnosti. Trideset godina kasnije, naš film otvara FEST. Osećaj je fantastičan!”

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslava Mogorovića ispred srpske produkcijske kompanije Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon filmom. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska). Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films, a srpski distributer je MCF.
Reditelj filma Stefan Arsenijević (1977) stekao je slavu kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je 2003. dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. Njegov prvi celovečernji film, “Ljubav i drugi zločini” premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu 2008. i osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nagrade za najbolju režiju u Visbadenu, Sofiji i Bursi, kao i nagradu publike u Lincu. Sa rediteljem Bojanom Vuletićem napisao je scenario za Vuletićev film „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ koji je međunarodnu premijeru imao u Karlovim Varima 2011.godine. Osnivač je i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje – FIRST FILMS FIRST. Član je Evropske filmske akademije.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Trejler:https://www.youtube.com/watch?v=hH3aCkqLTBE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *