GOLO MESO Katarine Sarić u prodaji na Nigdinama

Golo meso roman putopis, ili, kako autorka navodi, životopis, u ediciji Crne biblioteke, čiji je izdavač Balkanski književni glasnik, od danas možete kupiti u Nigdine prodavnici.

GOLO MESO Katarina Sarić

 

Dr Olga Vojičić Komatina o romanu Golo meso navodi:

AUTOIMAGINIRANJE NAD SOBOM NEVJEČNOM

Multikulturalnost, egzotičnost, nepoznanica, traumatičnost i neizvjesnost kao nužni segmenti u upoznavanju sebe i drugih u ovoj zemlji, neizostavni su i trajni pratioci Evropljanke koja bjelinom tijela i plavetnilom očiju odudara od zemlje u koju se, apsurdno, došla uklopiti i u njoj naći utočište, a sve stanice individualnih spoznavanja, ona će lakše podnijeti kroz flešbekove u kojima se pominje književnost unutar samog ovog teksta ili filosofija unutar filosofske ravni same priče, tako da se pređašnja junakinja iz male ex komunističke, potom kapitalističke i ratnoprofiterske zemlje, neprestano prepliće sa novonastalom ženom koja pokušava vaskrsnuti u Indiji. Komentari koji su mahom ironijskog karaktera, nijesu komentari junakinje koja se hvali ili miles gloriosus kazivača i junaka koji na koncu uvijek poentira svoja putešestvija i pričanja i junačenja, već su produkti dijahronijskog pogleda na proteklo, blisko i daleko vrijeme, ali i putokazi-znakovi pored puta, za gorepomenuto višeslojno iščitavanje teksta.
Na koncu, put kroz daleke zemlje se ispostavlja, ne kao put ka sebi, već i kao bjekstvo od sebe jer se u ovom kratkom romanu-putopisu lična spoznaja upravo doživljava na kraju, u povratku, na mjestu odakle je junakinja ponikla i sa kojeg je pobjegla od sebe, čime kazivač/ica narativa namjerno pravi krug odlučivši da ga zatvori u zemlji kojom i počinje priča. Vrata priče se zatvaraju u hronotopu crnogorske kasabe i time se stavlja pečat na dramsko čvorište. Identitet se uspostavlja tamo gdje su junakinji matično ukinuta prava na samoispoljavanje, a sumatraistička lutanja do bolje sebe bili su putevi do očovječenja, oženstvenjenja čovjeka-žene koji/a se hrabro vraća svojoj zemlji i karmi.

GOLO MESO Katarina Sarić

Golo meso možete kupiti na sledećem linku: https://nigdine.com/prodavnica/golo-meso-katarina-saric/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *