„KNJIŽEVNI RAZGOVORI“ SA MILICOM MILENKOVIĆ

U utorak, 29. novembra 2022. godine, održan je razgovor sa književnicom Milicom Milenković iz Svrljiga, u biblioteci „Milutin Bojić“ (ogranak Hadžipopovac) u Beogradu. Program Književni razgovori uređuje i vodi Valentina Novković, poznata pesnikinja i prevodilac iz Beograda.

Na početku razgovora Novković je podsetila publiku na značajan jubilej – pet godina trajanja programa Književni razgovori koji su počeli 24. novembra 2017. godine. Posebno je istakla da su njeni sagovornici bili značajni autori i pisci iz Srbije i regiona.

Valentina Novković i Milica Milenković

Pred mnogobrojnom publikom u kojoj su sedeli i poznati književnici, sagovornice su se zaputile u najranije godine stvaralaštva Milice Milenković i otkrile njene početke. Milenkovićeva je govorila o svom prvencu romanu, prvim nagradama i knjigama poezije, o životu i kulturi u maloj sredini. Posebnu pažnju posvetile su književnoj kritici, ali i radu Milice Milenković na delu Gordane Todorović, zaboravljene srpske pesnikinje.

Milica Milenković po struci je master filolog srpske i komparativne književnosti,  stvara i objavljuje već više od deset godina. Autorka je četrnaest knjiga od kojih većina ulazi u rang naučnih izdanja, posebno „Sabrana dela“ Gordane Todorović u tri toma. Objavila je niz nagrađenih pesničkih zbirki kao i knjige književne kritike. U razgovoru je istakla da su joj nagrade uvek bile podstrek za dalji rad i trud kao i učešće na značajnim književnim festivalima u zemlji i regionu.

Na pitanje Valentine Novković kome se danas obraća autor, istakla je da smatra da se književnici pre svega obraćaju sebi, a potom i čitaocima koji su jedini relevantni da prihvate delo i sude o delu. O književnoj kritici dala je posebno pozitivno mišljenje, jer književni kritičari danas stvaraju u različitim mestima tako da se zapaža čitalačka i kritička raznovrsnost i mogućnost da dela budu sagledana iz većeg broja različitih uglova literarnog senzibiliteta. Ovom prilikom pozdravila je u publici književnu kritičarku i pesnikinju Maju Belegišanin koja prati njena izdanja i piše o njenim knjigama.

Posebna pažnja posvećena je Društvu srpskih književnica u vezi sa čim je Milenkovićeva istakla da u publici sede najaktivnije članice Društva: Sanja Đorđević, Milica Radovančev i Ilinka Vuković.

Сања Ђорђевић и Милица Миленковић

Između razgovora, Milica Milenković čitala je svoje pesme posebnu pažnju posvetivši pesmi „Dveri“ iz zbirke „Ljubav u Kani i druge pesme“ koju je pročitala u ime odbrane poezije od plagijata, jer su joj upravo ovu pesmu „ukrali“ – prepisali i potpisali tuđim imenom. Autorka je upozorila da postoji cela jedna linija prepisivanih pesnika i da se sa punim pravom moramo boriti protiv toga.

Gošća Milica Milenković je na kraju programa zahvalila na prilici i mogućnosti da se uživo predstavi publici u Beogradu, a voditeljka programa Valentina Novković najavila je nova gostovanja i pozvala publiku i čitaoce da prate buduće programe Književnih razgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *