Kongres „Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” od 7. do 9. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci

Konferencija za medije povodom predstojeće 5. međunarodne manifestacije i Kongresa „Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” održana je u sredu 28. septembra u prostorijama Privredne komore Srbije. Kongres će se održati od 7. do 9. oktobra 2022. godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.
Na konferenciji za medije govorili su Vladimir Lovrić, predsednik organizacionog odbora Kongresa, i Siniša Mitrović, Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju pri Privrednoj komori Srbije.
Vladimir Lovrić je u svom obraćanju istakao: „Sva dešavanja u svetu upravo pokazuju da su zgrade i arhitektura ključni način za održivost ne samo prostora i životnog okoliša, nego i naših života. Radi se o kućama i visokoenergetski efikasnim zgradama, koje minimalno troše energiju. To su zgrade sadašnjosti koje će biti pretpostavka građenja za celu budućnost, jer je neophodno da zgrade ne zagađuju životnu sredinu i da troše minimum energije – evidentno je da će u budućnosti postojati i ogromno pitanje energenata”.

rpt

Siniša Mitrović je na konferenciji za medije rekao: „Mi se danas nalazimo u sinergiji tri krize – klimatske, energetske i pandemijske. Taj kumulativni uticaj jasno daje poruku da moramo menjati kvalitet života, način življenja, javnu infrastrukturu, saobraćaj, zgradarstvo, poljoprivredu. To su sve krupne promene koje u ovom izazovu energetske krize traže brže reagovanje, posebno u regulatornom okviru. Vreme je za veliki reset – održiva gradnja možete biti veliki doprinos BDP-u, novom grin dilu Srbije koji je potreban u delu energetske efikasnosti i štednje energije”.

Organizatori petog izdanja ove manifestacije su: Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno iz Zagreba i Podgorice.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora biti održivo u svim segmentima – u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori će na jednom mestu okupiti arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Kongres obuhvata predavanja 10 eminentnih arhitekata, glavnih predavača iz 10 zemalja sveta – Borina Andrieu / Francuska, Paulo Merlini / Portugal, Špela Videčnik / Slovenija, Faidra Matziaraki & Victor Marti / Španija, Nina Edwards Anker / SAD, Vladimir Lojanica / Srbija, Sonja Radović Jelovac / Crna Gora, Francesco Di Gregorio / Italija, Ad kil / Holandija, Marina Zajec / Hrvatska – kao i izložbe njihovih radova, radionice, tribine, i izložbu radova i dodelu nagrada mladim arhitektima i studentima na 2. međunarodnom arhitektonskom konkursu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Putem predavanja, radionica i izložbe svojih projekata, 10 eminentnih arhitekata – stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja sveta, kroz umetnički, autorski i naučni pristup preneće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, dizajnerima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta. Kongres će takođe kroz IZLOŽBU SPONZORA na najbolji način afirmisati spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa: zemlje, vode i vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *