„MI SMO OTPOR“ – Festival de Teatro 2021: Somos la Resistencia , El Salvador, 2021.

Vavilonska biblioteka u saradnji sa Yugosporom i Nigdinama organizuje učešće na Festivalu ‘Somos La Resistencis’. Svoju poeziju, inspirisanu otporom možete poslati do kraja avgusta.

Pozorišni festival „Festival de Teatro: Somos La Resistencis“ rođen je 2007. godine, kao inicijativa studenata osnovnih studija španskog jezika i književnosti a već iste te godine, u mjesecu junu, proslavlja svoj prvi zvanični događaj „Pozorišni festival“ dočim već u novembru obilježava „Nedjelju studentske književnosti“ u znak otpora strogim akademskim normama. Oba događaja, održala su se u pozorištu „Marija P. Servantes Univerziteta u El Salvadoru“, zapadnom multimedijalnom fakultetu, smještenim u odjeljenju Sante Ane.
Festivali koji studenti pomenutog Univerziteta, održavaju već punih 14 godina, podjeljeni su na posebne sekcije, od poetskih festivala, festivala muzike i pozorišta, dok je vizuelni identitet samog festivala, kreirao student Jose Enrikue Rivas, čija je ideja, kasnije, sa razvijanjem i širenjem uticaja društvenih mreža našla svoj prostor na stranici društvene mreže „Fejsbuk“ pod nazivom „Festival pozorišta/Nedjelja YEC FMO učenika pisma“. Na nesreću, zbog različitih okolnosti koje su često bile sabotirane od vlasti, mnogi su studenti i učitelji osnivači umrli a među njma i čuveni pjesnik LUIS Borja, dobitnik nagrade „Pilar Fernandez Labrador“ iz Španije. Iz njegovog pjesničkog djela „Ymit“ uzet je slogan „Mi smo otpor“ koji je profesor najčešće ponavljao tokom predavanja te tako izgradio snažan kult na kojem počiva 14 godina već prepoznatljivog identiteta festivala, „a upravo je ovogodišnji posvećen uspomeni na njega i mnoge druge koji nisu više sa nama“ – kazao je za našu Vavilonsku Biblioteku, Nigdine i Yugosporu, u pozivnom pismu za partnersko učešće na ovogodišnjem festivalu, jedan od osnivača i najvatrenijeg pregaoca kulture otpora, Hoze Enrikue Rivas – dodavši da je festival,od samog početka, posvećen uspomeni na profesore koji će uvijek biti prisutni u njihovim životima i karijerama.
Ponosni što smo dio ovako veličanstvenog festivala, zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i pozivamo sve naše pjesnike iz Vavilonije i sa Nigdina koji su zainteresovani za učešće – da nam do kraja avgusta dostave poeziju u ključu otpora (na španskom ili engleskom) uz kratku, neformalnu biografiju i fotografiju.
Katarina Sarić, Vavilonska biblioteka/Library of Babilon
Radove možete slati na gore pomenute stranice: Vavilonska biblioteka, Yugospora, Nigdine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *