Mika zna šta radi…

Piše: Anđelka Životić

O školi Mike Aleksića mogla bih da kažem par stvari:

Stvar prestiža je bilo pohađanje njegove škole glume. Roditelji su plakali ako im dete ne primi u školu. Tog poslednjeg četvrtka u septembru, kada je primao nove članove, Knez Mihailova je bila prepuna roditelja. Primao bi maksimalno tridesetoro dece, a prijavilo bi se, otprilike tri stotine mališana. Roditelji su u njega gledali kao u Boga.

Njegove metode, koje su često sadržale uvrede tipa ćoravi, glupa si, kako ne znaš čime ti se bavi majka, jesi li glupa roditelji su opravdavali time, da je to malo čvršći stav koji će decu očeličiti i pripremiti za život. Ni po cenu dečijih trauma nisu ispisivali decu iz školice, jer, Mika zna šta radi….

Roditeljima se jako dopadalo što Mika tera decu da čitaju jednu knjigu nedeljno, što jednom nedeljno moraju da idu u pozorište, obilaze muzeje i uče poeziju…Očarani tim konceptom, i sami su zaboravili da je to njihov posao, a ne Mikin, ali ajde, valjda je lakše platiti i sedeti po kafićima dok ti neko drugi “ vaspitava“ dete…

Sa druge strane, dete kada uoči da je roditeljima mnogo bitno šta presveti Mika kaže, retko će im se poveriti i reći da se oseća loše, jer tako će izneveriti njihova očekivanja. Zar to nije logično!?

Žao mi je zlostavljane devojke. Imala je 17 godina i uz sve želje da postane glumica, projektovane od ko zna koga i zašto, trpela je ono što se moralo odmah reći. Ona nije rekla! Jos je i upisala FDU kod njegove žene i tu se školovala naredne četiri godine. Baš u klasi žene čiji je suprug silovao.

Meni ovo deluje kao začarani krug između Mike, FDU, glumice i sigurnog upisa na glumu. Zašto ćute mlade žene??? Zato što su povređene, uplašene, boje se za svoju karijeru, žele neki posao najviše na svetu , ucenjene su …

Koji god da je motiv – žalostan je. Volela bih da osude ovog čoveka čim mu se dokaže krivica, i apelujem da se jave sve žene koje su pretrpele isto. Odmah, bez straha, stida i osećaja da su nesto loše učinile.

I za kraj, apsolutno bih preispitala ulogu današnjih roditelja u podizanju dece, apsolutno su odgovorni za svaki njihov uspeh i neuspeh, a silovatelje iza brave razume se.

Nasilje bilo koje vrste mora se prijaviti odmah. Žrtvama morate pomoći da na vreme prijave nasilnika a roditeljima morate pomoći da otvore oči.

 

2 Odgovori na “Mika zna šta radi…”

  1. Morate uvažiti osećaj sramote i straha, mnogo pitanja zašto, bez odgovora i pomoći. Da je odmah rekla spasila bi mnoge devojčice Nije bila spremna tada, sada jeste. Ko god da je osuđuje zbog toga po meni je saučesnik u zločinu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *