Muzika Tomislava Simovića za Goste iz galaksije u interpretacijama 11 umetnika iz 9 zemalja

Elektronski soundtrack Tomislava Simovića za naučno-fantastični film Dušana Vukotića u obradama domaćih i inostranih muzičara na albumu Visitors From The Galaxy Revisited (Original Motion Picture Soundtrack By Tomislav Simović Remixed)

Reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oskara za kratkometražni animirani film ‘Surogat’ i jedan od osnivača Zagrebačke škole animacije, 1981. godine snimio je jedinstveni i danas kultni žanrovski hibrid. ‘Gosti iz galaksije’, film koji spaja naučnu fantastiku, horor i dečiji film, prvi je takav naslov u istoriji jugoslovenske kinematografije. U naslovnim ulogama su Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak, Ljubiša Samardžić i Rene Bitorajac. Filmsko čudovište kreirao je slavni češki umetnik Jan Švankmajer. Uz nagrade na specijalizovanim festivalima, u domaćim bioskopima nije ostvario značajne rezultate, pa se uprkos impresivnoj ekipi glumaca i autora, nije smatrao velikim uspehom. Moglo bi se reći i da je bio zapostavljen, sve do pojave novijih uzrasta filmofila ali i filmologa, koji ga drže izuzetnim primerom kultnog filma, koji zaslužuje i dublje teorijske analize. Vremenom se u fokusu javnosti našla i inovativna muzika kompozitora Tomislava Simovića, koju je zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends restaurisala i objavila na vinilu 2017. godine. To je ujedno i prvi u celosti objavljeni Simovićev soundtrack, muzika koja je i prva u potpunosti elektronska i sintetička filmska partitura, i to još za prvi jugoslovenski SF film.

Izdavačka kuća Fox & His Friends odlučila je da ovaj soundtrack i sve njegove ideje i zvuke ponudi domaćim i inostranim muzičarima i tako napravi još jedan diskografski i kulturni poduhvat koji na ovim prostorima do sada nije izveden. U svetu takođe nisu česta takva ‘tribjut’ izdanja: dobili su ih samo najveći, između ostalih, Ennio Morricone, Steve Reich, Peter Thomas Orchestra i drugi. Ovakva posveta autoru, tražila je od 11 autora iz 9 zemalja da na osnovu muzike Tomislava Simovića iz filma ‘Gosti iz galaksije’ komponuju i snime svoju muziku, koja je direktna inspiracija, prerada, obrada, remiks, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija. Urednici izdanja ‘Visitors From The Galaxy Revisited ‘Željko Luketić i Leri Ahel autorima su ponudili žanrovski odrešene ruke, tako da je konačni rezultat izuzetno zanimljiva kombinacija apstrakne, ambijentalne, ali i plesne i moderne elektronske muzike. U 75 minuta materijala smenjuju se i različiti pristupi komponovanju i ideji ‘remiksa’, a sve je otisnuto na dvostrukom LP albumu kojeg prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerke Sare Pavleković Preis koja je bila inspirisana legendarnim i u Evropi cenjenim japanskim izdanjima ploča. Album je otisnut i ‘direktno rezan’ posebnom audiofilskom tehnikom zvanom Direct Metal Mastering (DMM) u slavnom nemačkom studiju Pauler Acoustics iz kojeg su izašli i albumi Franka Zappe, The Rolling Stonesa, Neila Younga, Primal Scream i drugih.

Visitors From The Galaxy Revisited posveta je Tomislavu Simoviću (1931. – 2014.), autoru preko 300 partitura za film, radio i televiziju, autoru slavne teme za animirani serijal ‘Profesor Baltazar‘, kompozitoru Zagrebačke škole animacije i takođe, kompozitoru sa kojim su radile i pop-zvezde poput Ive Robića, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Višnje Korbar, Lole Novaković i Drage Diklića. Simović je imao i svoj nadaleko poznati džez-orkestar i sarađivao je sa uglednim muzičarima poput Igora Savina, Zlatka Tanodija, Petka Kantardžijeva, Ozrena Depola i Freda Došeka.

TAPAN
DOM OMLADINE BEOGRADA
JAZZ FESTIVAL
30.10.2017.
FOTO Stanislav Milojkovic

Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se brojni savremeni autori: Goran Vejvoda (danas francuski i američki multimedijalni umetnik, pre toga muzičar i saradnik u beogradskim grupama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D’Boys, Bebi Dol), Tapan (Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda koje mediji nazivaju ‘elektro-etno-džez senzacija’, ponajviše zbog improvizacija i dodavanja orijentalnih zvukova), braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske (dobitnici brojnih nagrada za soundtrack ‘Zvizdan’ za film Dalibora Matanića i pokretači festivala Audioart), Timothy Fife (američki umetnik koji je radio muziku za filmove Paula Schradera, Herschella Gordona Lewisa i Troma Pictures, dok danas snima za izdavačke kuće Death Waltz, Polytechnic Youth i Spun Out of Control), Credit 00 (Alexander Dorn, muzički i vizuelni umetnik iz Nemačke i gost Dimensions Festivala), Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke, muzičar i DJ, ljubimac klupske i plesne publike), Drvg Cvltvre (Vincent Koreman iz Holandije već je desetak godina u vrhu acid, no wave i eksperimentalne house muzike), Repeated Viewing (Alan Sinclair iz Ujedinjenog Kraljevstva cenjeni je predstavnik nove struje muzičara koji su direktno inspirisani filmskim soundtrackovima 70-tih i 80-tih godina), Heinrich Dressel (ili Valerio Lombardozzi iz Italije, elektronski producent iz Rima, vlasnik cenjene izdavačke kuće Minimal Rome), Ali Renault (DJ i producent iz Londona) i Security DJ, francuski muzičar koji istražuje plesnu i brejk muziku.

Svi ovi autori našli su inspiraciju u muzici Tomislava Simovića za film ‘Gosti iz galaksije‘ (u internacionalnoj distribuciji poznat i kao „Monstrum Z Galaxie Arkana”, “Gäste Aus Der Galaxis”, “I Visitatori Della Galassia Arcana”, “Goście Z Galaktyki Arkana” i „Los Visitantes De La Galaxia“), stvorili vlastite kompozicije te koristili i bazu zvukova koju je Simović snimio za potrebe Vukotićeve produkcije. Nastao je Visitors From The Galaxy Revisited, unikatan album i jedinstvena posveta, audiofilski vinil koji se može slušati u klubu ili u vlastitom domu. Vredi pomenuti da nijedan regionalni kompozitor filmske (i ne samo filmske) muzike do danas nije dobio ovakvo internacionalno priznanje. Za distribuciju izdanja zadužen je Clone NL (Holandija), a novitet je i da izdanja izdavačke kuće Fox & His Friends odnedavno možete naći i na svim digitalnim platformama. Porudžbine su moguće i direktno od izdavača na http://foxandhisfriends.bigcartel.comhttp://foxandhisfriends.bandcamp.com.

Poslušajte celi album: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1 i originalni soundtrack: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy

Muzički inserti: https://youtu.be/eGw-FlJ98JY

Fotografije u visokoj rezoluciji: https://www.dropbox.com/sh/5kxzj0kf82xcwra/AACYfX5HJGJywdpq9PW1NdMTa?dl=0

INFORMACIJE O IZDANJU:

TOMISLAV SIMOVIĆ / Razni izvođači: VISITORS FROM THE GALAXY REVISITED (ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK BY TOMISLAV SIMOVIC REMIXED)

// 2 x LP vinil // Limitirano izdanje // Dvostruki kolor-omot // Ekskluzivan japanski OBI Strip // Audiofilski DMM mastering // Uvodni tekstovi // Neobjavljene fotografije iz kultnog filma // Remix-verzije 11 umetnika iz 9 zemalja // Preko 75 minuta moderne elektronske muzike //

UMETNICI: Alen & Nenad Sinkauz★ Ali Renault★ Anatolian Weapons★ Credit 00★ Drvg Cvltvre★ Goran Vejvoda★ Heinrich Dressel★ Repeated Viewing★ Security DJ★ Tapan★ Timothy Fife

Autor: Tomislav Simović / Razni izvođači
Naslov: Visitors From The Galaxy Revisited (Original Motion Picture Soundtrack By Tomislav Simovic Remixed)
Izdavač: Fox & His Friends Records
Kataloški broj: FOX007LP
Format: 2 x Vinyl; Digital
Distribucija: Clone NL / Believe Music

Ključne reči: elektronska muzika, filmska muzika, Tomislav Simović, Fox & His Friends

Kontakt:
Fox & His Friends Records
Leri Ahel: +385958069433
Zeljko Luketic: +385995238062
fox.friends.hq@gmail.com

http://foxandhisfriends.org
http://www.facebook.com/foxandhisfriends
http://soundcloud.com/foxandhisfriends
https://www.mixcloud.com/FoxAndHisFriends
http://twitter.com/FoxAndHisFriend
http://www.instagram.com/fox.and.his.friends

https://www.youtube.com/FoxHisFriendsRecords

ISEČCI:
https://youtu.be/eGw-FlJ98JY

PORUDŽBINE:
http://foxandhisfriends.bigcartel.com
https://foxandhisfriends.bandcamp.com

DIGITALNE PLATFORME:
Reinterpretacije:https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1
Originalna muzika za film: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy

OSTALA IZDANJA FOX & HIS FRIENDS RECORDS:
Alfi Kabiljo – Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica From Yugoslavia 1974-1984: https://bfan.link/sex-crime-politics
NEP ‎- Decadance 12“ Maxi-Single:https://bfan.link/decadance
NEP – Pop Not Pop (Songs For New Europe 1985-1989):

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *