Nemanja Dragaš

Nemanja Dragaš (1992) je književnik, dipl. dramski i audiovizuelni umetnik – producent, narator i master teoretičar dramskih umetnosti. Član je Udruženja književnika Srbije od svoje dvadesete godine i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti. Autor je knjiga poezije: ,,Fantazija u plavom” (2008), ,,Mikrofonija zrelosti” (2010), ,,Obećani svemir” (2014), ,,Okovani satima” (2015), ,,Izbor iz poezije/Gedichtauswahl”  (2016), ,,Morfijum” (2018) i ,,Antitela” (2020, u štampi).

Laureat je 45. Festivala poezije mladih u Vrbasu i dobitnik priznanja ,,Stanko Simićević” za najmlađeg finalistu festivala. Dobitnik je nagrade ,,Timočka lira“ koju dodeljuje Radio Beograd 2. Za knjigu poezije ,,Obećani svemir“ dobio je književnu nagradu ,,Branko Marčeta“ (2016). Dobitnik je književne nagrade ,,Spasoje Pajo Blagojević” za 2019. i nagrade ,,Milutin Bojić” za 2020. Dvostruki je dobitnik Zlatne plakete za poeziju (Almasa, 2016; Da me bude, 2017). Trostruki je pobednik Multimedijalnog festivala u Pljevljima i trostruki dobitnik plakete Saveza književnika u otadžbini i rasejanju za izuzetan književni doprinos. Dobitnik je i nagrada ,,Rade Tomić”, ,,Magda Simin”, ,,Duško Trifunovič”, ,,Stanislav Preprek”, ,,Mihajlo Kovač”, ,,Janoš Siveri”, ,,Joan Flora”, ,,Mihal Babinka”, itd. Pobednik je Festivala lepe reči u Titelu (2015) i Think-Thank-Town festivala u Leskovcu (2012).

Izvršni producent je nekoliko igranih/dokumentarnih filmova i predstava i koordinator programa 20. Bitef Polifonije. Dobitnik je Vidovdanske nagrade Akademije umetnosti u Beogradu. Laureat je nekoliko nagrada za fotografiju i likovne radove. Pobednik je Republičkog takmičenja iz biologije. Dnevne novine Politika uvrstile su ga među najuspešnije mlade umetnike Srbije u 2012. godini. Govori engleski, španski, ruski i ukrajinski, s služi se i italijanskim i francuskim jezikom.

Živi u Rostoku (Meklenburg – Zapadna Pomeranija) i radi u oblasti genetike i biotehnologije.

NIGDINE LEKTIRA:

Nemanja Dragaš – pesme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *