„Njeno visočanstvo svetlost“

66. Izložba likovnih radova dece i omladine Srbije na temu „Njeno visočanstvo svetlost“ i 33. Izložba autorskog stripa učenika Srbije otvorene su u ponedeljak 21. decembra u Kulturnoj stanici Mlin, u organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine.

Usled trenutne epidemiološke situacije izložba je otvorena bez prisustva publike, ali će svi zainteresovani moći da je pogledaju do 5. januara 2021. godine, svakim radnim danom od 8 do 15 časova u Radničkoj 20, na prvom spratu Kulturne stanice Mlin.

Na ovogodišnji konkurs za 66. Izložbu dece i omladine Srbije na temu „Njeno visočanstvo svetlost“ pristiglo je 2025 radova iz 67 ustanova, a žiri je za izlaganje odabrao 230 radova, a na ovogodišnji konkurs 33. Izložbe autorskog stripa učenika Srbije, pristiglo je 742 rada iz 54 ustanove , a ukupno je odabrano 116 radova za izlaganje.

Nagrađeni učenici dobili su vredne nagrade u vidu uramljenih diploma, stripova, knjiga i likovnog materijala.

Izložba je proizašla iz prethodno organizovanog konkursa u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i privatnim likovnim radionicama i ateljeima za decu sredinom marta, kada su nastavnici, vaspitači/likovni pedagozi sa decom obrađivali zadatu temu na časovima likovnog vaspitanja.

Nakon realizacije izložbe radovi ostaju u trajnom vlasništvu Centra za likovno vaspitanje. U fundusu Centra čuvaju se radovi od 1954. godine, a zbirka dečjih radova, koje Centar poseduje, broji više stotina reprezentativnih dečijih radova.

Arhiv i zbirka likovnih radova Centra stoji na raspolaganju svim zainteresovanim stručnjacima iz metodike likovnog vaspitanja, umetnicima, istoričarima umetnosti, pedagozima, psiholozima, studentima itd.

Sama izložba predstavlja značajnu vizuelnu dokumentaciju o razvoju i osavremenjivanju nastave likovnog vaspitanja u našoj zemlji.

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine osnovan je 1954. godine. Do kraja 80-tih godina stručne izložbe koje je Centar godišnje organizovao naizmenično su bile jugoslovenskog ili vojvođanskog ranga. Od kraja 80-ih godina izložbe se organizuju na republičkom i međunarodnom nivou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *