Nova zbirka poezije dr Ane Stjelje “Muzika tišine“

Novu zbirku poezije Ane Stjelje „Muzika tišine” objavilo je Udruženje „Alia Mundi”, kao dvojezično izdanje, na srpskom i engleskom jeziku.

Nakon zbirke poezije „Lira Divina” koja je objavljena 2015. godine, srpska književnica Ana Stjelja objavila je novu pesničku zbirku i to pod naslovom „Muzika tišine / The Music of Silence”. Ova knjiga predstavlja svojevrsni pesničko-umetnički eksperiment jer je nastala kao inspiracija digitalnim kolažima koje je izradila Ljiljana Stjelja. Zbirku čini 11 pesama na srpskom i engleskom jeziku koje na jedan sofisticiran, pesnički nadahnut i umetnički osmišljen način prate digitalne kolaže Ljiljane Stjelje. Za vrlo inspirativan književni prikaz ove zbirke pod naslovom „Od čiste svile i zlatnog somota” zaslužna je Marija Juračić koja je promišljajući o ovoj umetničkoj poeziji uronula u svet stihova i kolaža, prodrla u samu njenu suštinu te znalački i sa osećajem rastumačila poruke koja ova poezija želi da prenese, ostavljajući snažan poetsko-umetnički pečat.

U samom uvodu ove pesničke zbirke zapisane su reči starogrčkog pesnika Simonida sa Keja (556–468 p.n.e.) koji je rekao: „Slika je tiha poezija”, a slika poezija koja govori, u čemu je sublimirana čitava ideja na kojoj je i nastala ova zbirka.

 

Zbirka poezije „Muzika tišine” u srpskom i engleskom jezičkom izrazu nastala je u trenutku snažnog zamaha u stvaranju dveju umetnica. Pojavila se spontano, nadahnuta kolažima Ljiljane Stjelje. Živi su i zavodljivi ti kolaži i pogled ne beži sa njih. Dozvoljavaju oku da se odmori, mašti da se zaustavi, umu da zamisli i da vas odvede nekud gde želite biti.
(iz recenzije Marije Juračić)

 

Zbirka se može čitati OVDE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *