Održana srpska premijera filma “Kroz Pariz” Entonija Hiklinga na festivalu Merlinka

U subotu, 11. decembra u Domu omladine Beograda, održana je srpska premijera filma “Kroz Pariz” reditelja Entonija Hiklinga, koji je ovim povodom treći put bio gost Merlinka festivala. U svom novom ostvarenju Hikling je i glavni glumac. Junak filma je filmski stvaralac, pogođen napadom anksioznosti, koji napušta svoje snimanje i luta noćnim Parizom u potrazi za utehom. Tokom ove noći, on će se suočiti sa svojim strahovima i preispitivati svoje želje.

Entoni Hikling se osvrnuo na svoj novi film “Kroz Pariz”: “Veoma je različit od onoga što sam radio ranije i za mene predstavlja nešto poput otvaranja novog poglavlja. Ima klasičniji narativ i formu. Igrao sam i glavnu ulogu što je uzbudljivo i zabavno. Bilo je i naporno i pomalo zastrašujuće, jer ste kao reditelj na neki način zaštićeni ako niste u samom filmu. Ovde nisam imao taj štit. Želeo sam da film bude jednostavan i pristupačan, i nadam se da sam u tome uspeo”.

O odnosu koji je tokom godina izgradio sa Merlinka festivalom, reditelj iz Pariza je rekao: “Kada sam prvi put bio ovde, celo mesto je bilo okruženo policijom, pa sam pomislio da je ovo policijska stanica. Posle su mi objasnili o čemu se radilo i bio sam iznenađen. Kad sam se vraćao, svaki put je festival bio sve veći, a policija se više ne vidi. Festival je sve prihvaćeniji i procvetao je. Osećam se ponosno što sam prisustvovao toj evoluciji, a na neki način bio i njen deo”.

Entoni Hikling je renomirani anglo-francuski glumac i reditelj čija su ostvarenja prikazana širom sveta. Bio je prvi internacionalni gost Merlinka festivala 2012. godine, a 2019. bio je gost jedanaestog festivalskog izdanja u okviru kojeg je prikazana retrospektiva njegovih filmova “Little Gay Boy” (2013), “One Deep Breath” (2014), “Where Horses Go to Die” (2016) i “Frig” (2018). Njegove filmove karakteriše religijska simbolika i eksplicitni seksualni prikazi koji često brišu granicu između preteranog nadrealizma i realizma, a Hikling za svoj rad kaže da je inspirisan potrebom da spozna istinu o sebi.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održava se od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *