Održani „DANI MILANA ĐOKIĆA“ u Kraljevu

„DANI MILANA ĐOKIĆA“

Prvi „Dani Milana Đokića“ održani su u Kraljevu 8. i 9. jula uz bogat i sadržajan književni program na kojem je dodeljena nagrada „Milan Đokić“ za rukopis poezije „U meredovu“ Jelene Kalajdžije. Žiri u sastavu Ivan Novčić, Aleksandar Marić i Milica Milenković na ovogodišnjem konkursu Centra za afirmaciju stvaralaštva Poetikum ocenili su da ovaj rukopis zavređuje posebnu pažnju i da afirmiše tekovine univerzalnih umetničkih dometa koje su bile bliske stvaralaštvu Milana Đokića, kraljevačkog slikara i pesnika. U izdanju Poetikuma nagrađenoj pesnikinji uručena je povelja „Milan Đokić“ kao i prvo izdanje njene knjige.

Program je otvoren 8. jula u 18 sati u Narodnom muzeju grada Kraljeva pod nazivom „Utišanosti Milana Đokića“ u okviru kojih je predstavljen likovni i književni put Milana Đokića kroz sećanja njegovih bliskih saradnika i prijatelja: Katarine Grujović Brković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Kraljeva, Dragiše Obradovića, akademskog vajara, Ljubiše Simovića, istoričara umetnosti i Aleksandra Marića, pesnika. Na svečanosti otvaranja „Dana Milana Đokića“ nagrada „Milan Đokić“ uručena je Jeleni Kalajdžiji. Pesnikinja se publici obratila video pozdravom istakavši da joj je čast što je dobitnica ove nagrade. Nagradu je uručio Miloš Milišić, savetnik gradonačelnika za kulturu.

Istog dana u večernjim satima u Kulturnom centru Evergrin održano je pesničko veče „Letnje računanje poezije“. Domaćini su ugostili pesnike Veroljuba Vukašinovića, Milicu Milenković, Nenada Obradovića, Ljiljanu Pavlović Ćirić, Natašu Đurović, Tonija Perdića, Ivana Rajovića i Zorana Nedeljkovića koji su pred publikom čitali svoje pesme.

Drugog dana 9. jula tačno u podne u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu održana je tribina pod nazivom „Vizantija u savremenoj kulturi“ na kojoj su dr Vladimir Kolarić i msr Milica Milenković istakli značaj Vizantije i njenih neposrednih uticaja kako na kulturu i identitet našeg naroda tako i na književnost kao usko poveznu kako sa istorijskim građenjem našeg nacionalnog bića tako i sa njenim odjecima u Kraljevu koji su vidljivi u literaturi Milana Đokića, Gorana Petrovića i Aleksandra Marića.

Ovogodišnji program organizovali su Centar za afirmaciju stvaralaštva Poetikum, Narodni muzej Kraljevo, Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo, Kulturni centar Evergrin uz podršku Grada Kraljeva, JKP Vodovod i LKWorld Logistic. Cilj ove manifestacije je da sačuva sećanje na Milana Đokića i njegov rad.

Milan Đokić rođen je 22. oktobra 1937. godine u Čitluku kod Kruševca. Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Podunavcima i Smederevu. Maturirao je u Kruševcu 1955. godine. U Kruševcu počinju prva interesovanja za umetnost, slikarstvo i poeziju. Postaje član Kluba mladih pisaca i književnika Kruševca, 1954/55. i čita svoje prve radove. Objavljuje svoje prve pesme u “Pobedi”, “Studentu”, “Poljima” – N. Sad, “Ulaznici” – Zrenjanin, “Omladini”. U Beogradu, za vreme studija na Akademiji likovnih umetnosti, aktivno se uključuje u kulturna zbivanja i postaje član Kluba mladih pisaca Beograda, pri Domu omladine na Zelenom vencu. Klub je štampao dva broja časopisa “Mladost”, 1956. godine. Diplomirao je na beogradskoj likovnoj akademiji 1960. u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Naredne godine izlaže na Drugom oktobarskom salonu u Beogradu kao najmlađi učesnik. Magistrirao je 1962. na ALU Beograd takođe u klasi Nedeljka Gvozdenovića i postaje član ULUS-a. Aktivno stvara i živi u Beogradu. U više sezona od 1959. do 1963. godine učestvuje u konzervaciji živopisa u manastiru Dečani. Na Prolećnoj izložbi ULUS-a 1971. godine dobija glavnu nagradu. Od 1972. godine prelazi da radi u Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu na poslovima konzervacije živopisa i ikonopisa. Aktivno izlaže u Udruženju likovnih umetnika Zapadnog Pomoravlja gde je više puta nagrađivan. Radi na konzervaciji crkve u Janačkovim Polju 1978, na konzervaciji fragmenata iz crkve u Deževi, crkve u Vraćevšnici, ikonostasu čačanske crkve, fresaka u manastiru Nikolju. Od osnivanja član je književnog kluba “Bagdala”, gde i objavljuje radove iz likovne esejistike. Prvu knjigu pesama “Sedmi trubač” objavio je u “Bagdali”, 1990. godine.
Likovna monografija o Milanu Đokiću, čiji je autor Sreto Bošnjak, istoričar umetnosti, izašla je 1998. godine u izdanju Narodnog muzeja Kraljevo i Kolekcije “Košanin”. U “Povelji” – Kraljevo, sarađuje i objavljuje likovnu esejistiku i poeziju. Član je Književnog kluba Kraljevo od osnivanja. U “Povelji” objavljuje drugu zbirku pesama “Gospod nad vojskama”, 1997. godine. Zastupljen je u antologijama: “Grana koja maše” (haiku poezija) i zborniku haiku kluba iz Kraljeva “Nenad Burgić”, “Između dva daha”; nagrađivan na konkursima za haiku poeziju; zastupljen u antologiji “Dečanska zvona” i “Kruševačka rozeta”. Takođe je zastupljen u antologiji “Srpska poetska pletenica” koju je sačinio Dejan Tomić, štampao “Prometej” u Novom Sadu, 2OO3. godine. Bio je član Udruženja književnika Srbije od 1999. godine. Dobio je nagradu za rukopis zbirke pesama “Potez” za 2OO4.godinu Književnog kluba u Kraljevu, koja je izašla 2005. Roman “Vetrometine zvon” objavio je 2008. godine u izdanju Književnog kluba Kraljevo. Knjigu izabranih i novih pesama “Ine svetlosti” u izdanju Književnog kluba Kraljevo, objavio je 2011. godine. Knjigu ranih pesama „Skrajnut put“ 2017. Knjigu odabranih haiku poesama „Dah cvetne bašte“ posthumno je objavio Poetikum 2020.
Roman o Aprilskom ratu, ostao je nezavršen. Preminuo je u 22. februara 2018. godine u Kraljevu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *