Otvaranje izložbe „Transmutacija” Nikole Mihajlovića 1. aprila u Bioskopu Balkan

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića „Transmutacija” biće otvorena 1. aprila u 18 časova u Bioskopu Balkan, a trajaće do 30. aprila. Na ovoj izložbi autor će predstaviti svoje slike inspirisane meta-prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju obrise arhitektoničnih formi. Radovi su nastali u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je Mihajlović stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Otvaranje će trajati od 18 do 20h uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kulminiraće „live” performansom u 19:30h, kada će autor preneti „provokativnu” poruku posetiocima izložbe.

O delima koja će predstaviti na izložbi, street art umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović kaže: „Arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici su ostavili jak uticaj na moje stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije… Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu”.

Model

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, o predstojećoj izložbi i saradnji sa Nikolom Mihajlovićem ističe: „Transmutacija je naziv izložbe koja prati nastajanje radova u periodu od poslednjih godinu dana i od kojih deo slika upravo nastaje u Bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju. Ustupanjem Bioskopa Balkan kao radnog prostora postigla se željena situacija da se Balkan menja, prilagođava i otvara. Sa potrebom da se vremenom definiše kao savremeni kulturni centar, i u tom smislu se razvija saradnja Fondacije Saša Marčeta i Nikole Mihajlovića kroz organizovanu, promišljenu i sistematičnu poziciju podrške”.

Stevan Vuković, član programskog saveta Fondacije Saša Marčeta, u publikaciji posvećenoj izložbi između ostalog piše: „Radovi Nikole Mihajlovića Korija ispituju modalitete sadejstva bojenih oblika i linija, fokusirajući se na plastičke vrednosti koje se kroz ta sadejstva ispoljavaju, te i na njihov kapacitet da neposredno deluju na posmatrača, bez oslanjanja na evokaciju prethodno već viđenih slikarskih obrazaca, ni na analogije sa etabliranim primerima rada u tom polju. Oni su usmereni na estetsko iskustvo posmatrača, sa ciljem da pobude nove modalitete afektivnosti i ponude specifične načine osećanja stvarnosti, kojima se konkretan trenutak izdvaja iz vremenskog kontinuiteta, dok se bagaž svakodnevnih razmišljanja, briga i preokupacija ostavlja po strani, makar za trenutak, da bi se utonulo u odnose koji su ostvareni osnovnim elementima likovnog izraza, koji su time ujedno i jedini prikazani sadržaji na ovim slikama”.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu”, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom „Scena” na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala „Balkan Uživo” u Beogradu,  učešće na „Start India” festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na „Urban art ventures” festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska);  učešće na rezidenciji u „Glo’Art-u“ u Lanakenu (Belgija).

Izložba Transmutacije

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji „Parobrod” u Beogradu i galeriji „Espace Temoin” u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na „Likovnoj Jeseni” u Somboru. Član je „Street Smart” umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu „Veštačka Inteligencija i umetnost” u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *