Otvorena izložba „Mlečni put – umetnost, vreme, prostor“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izložba MLEČNI PUT, koja obuhvata radove preko 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i internacionalne umetničke scene, kroz istoriju, ali i uključivanje relevantnih savremenih umetničkih praksi, otvorena je u petak 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Istog dana otovreni su segmenti izložbe u Kreativnom distriktu – BIRO i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, prisutnima se obratila na otvaranju u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine: “Ova izložba povezuje istorijske, avangardne prakse, kao pokretači umetničkog eksperimenta, sa savremenim. Zbog toga smo želeli da se u okviru ovog projekta oslonimo i referišemo na projekat Centra za nove medije_kuda.org, odnosno njihov Trajni čas umetnosti i Mapu medijske ontologije, kako bismo povezali konceptualnu umetničku scenu Novog Sada sa sličnim važnim regionalnim i internacionalnim istraživanjima, kao i onim što se dešava danas, odnosno sa sa savremenim medijskim i postmedijskim praksama. Projekat ovog centra je za nas važan i postao je neka vrsta okosnice za dalje proširenje izložbe”.

Sanja Kojić Mladenov je pomenula i druge grupe i umetnike koji su se bavili procesom mapiranja umetničkih i društvenih aktera, kao što su grupa IRWIN iz Slovenije, Uroš Đurić, radijski podcast Femkanje Bojane Knežević i Katarine Popović, zatim mrežno mapiranje Vladana Jolera i Kejt Kroford, te psihogeografska istraživanja umetničke grupe diSTRUKTURA. Kustoskinja izložbe se zahvalila umetnicima i umetnicama, kolegama i koleginicama iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu na tehničkoj podršci, kao i Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Milica Rašković, koordinatorka programa „Druga? Evropa“ u okviru Evropske prestonice kulture, na otvaranju izložbe je rekla: „Čast mi je da se obratim, ispred Evropske prestonice kulture, u okviru ove vrlo važne izložbe, koji je i poslednji program Evropske prestonice kulture i Druge? Evrope. Zahvaljujem se Sanji Kojić Mladenov na tome što je bila spremna da izađe iz okvira, deo izložbe smesti na neke druge lokacije, i prepozna Kreativni distrikt kao potencijal za umetnike i dalji razvoj novosadske scene. Nadamo se da će taj prostor pružiti nove potencijale i dobre uslove za rad umetnika“.

U Galeriji MSUV u suterenu izveden je zvučni performans Ilia Belorukova, around, there, now. U Kino sali MSUV održane su projekcije filmova “Gestualni govor Jozefa Bojsa, 12-časovno predavanje, Edinburg, 1973.” Zorana Popovića i “Izvinjenje za modernost, Paviljon NSK Država u Vremenu” grupe IRWIN i Igora Zupea, uz gostovanje i razgovor sa autorima.
U Kreativnom distriktu BIRO iste večeri otvoreni su segmenti izložbe Arhiva MSUV – Projekti u Kineskoj četvrti / Kreativnom distriktu, Danica Bićanić, Mirko Lazović, i TOKI Art Space (Tokio Maruyama, Sawada Ikuhisa).

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada otvoreni su segmenti izložbe Katarina Allfa, Christo and Jeanne-Claude, diSTRUKTURA, Rastislav Škulec, i Verbumprogram (Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni).

Program izložbe nastavljen je subotu 26. novembra u Kino sali MSUV, kada je održana projekcija dokumentarnog filma “Project Cancer” o umetniku Ulayu, uz razgovor sa scenaristom i kustosom Tevžom Logarom.

Izložba MLEČNI PUT prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti. Neki od pionira medijske umetnosti i akcionizma su prvi put prezentovani u Srbiji. Među njima je američki umetnik Bil Vajola, začetnik video-umetnosti, zatim, Herman Nič, koji je bio vodeća ličnost bečkog akcionizma, radikalni performer Pjotr Pavlenski, te Ulaj, jedan od prvih stvaralaca polaroid fotografija, ali i performansa realizovanih kroz saradnju sa bivšom partnerkom, umetnicom Marinom Abramović.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podršku izložbi pružili su Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022” – „Druga Evropa”, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU-Japan Fest iz Tokija.
Izložba će biti dostupna za posetioce do 30. decembra 2022. godine u MSUV i Likovnom salonu Kulturnog centra, a u Kreativnom distriktu – BIRO do 11. decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *