Petnaest filmova u pet selekcija na Trećem Somborskom filmskom festivalu

Na Trećem Somborskom filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 13. do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, biće prikazano 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu.

Glavni program će predstaviti pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna.

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma kojji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “A.S. (25)” Milene Grujić, i “Ivana Grozna” Ivane Mladenović. Ovo je ujedno i druga takmičarska selekcija uz Glavni program, a filmove iz ove selekcije publika će moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Programska celina Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. U dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi “Brit-Mari je bila tu” rediteljke Tuve Novotny i “Sune vs Sune” Jona Holmberga.

Selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje. U Atrijumu gradske kuće biće prikazan film “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, dok će filmovi “Porajmos” Gorčina Stojanovića i “Žućko – priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića biti prikazivani u Dvorištu Gradskog muzeja Sombor.

U Filmskom matineu za decu, posvećenom najmlađim ljubiteljima filma, na repertoaru će biti dva filma – “Tajna izgubljenog kraljevstva” i “Lesi se vraća kući”. FIlmovi iz ove selekcije biće prikazani u Atrijumu gradske kuće 11. i 12. jula, kao uvertira u ostale programske selekcije.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova, radionice, balet i koncerti. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *