Poetika blata u MUP-u

RUKE OD BLATA SE MOGU OPRATI, ALI OD KRIMINALA NE MOGU!!!

Nigdine, uz dozvolu autora prenose njegovo pismo. U pitanju je Ivan T. bivši policajac koji je 2018. godine napustio MUP PU Kruševac, posle 18 godina efektivnog rada. Zašto je kao dobar policajac bez mrlje u karijeri napustio MUP i počeo da se bavi poljoprivredom?! Časnije isprljati ruke u blatu, nego u kriminalu. On je jedan od nas.  

Ovom prilikom vas obaveštavam da sam, posle dugo razmišljanja,odlučio da napustim Ministarstvo unutrašnjih poslova. Posle 18 godina provedenih u aktivnoj profesionalnoj sluzbi, kao školovani policajac 30. klase Srednje Skole Unutrasnjih poslova u Sremskoj Kamenici, nakon bezmalo dve decenije profesionalnog obavljanja policijskih poslova odlučio sam da napustim službu jer sam duboko razočaran ukupnim odnosom u policiji.

Sa ponosom mogu da kažem da sam profesionalno, i u skladu sa Zakonom, obavljao sve zadatke koji su mi povereni, nikada nisam disciplinski niti krivično odgovarao, već je moj profesionalni rad prepoznatljiv među kolegama i starešinama kao častan i pošten. Za plavu uniformu sam dao sve što sam imao i bio spreman da, ako treba, položim i svoj život,ali…Kada shvatiš da si za sve ove godine samo uzaludno gubio vreme, zdravlje i porodicu, i da si stalno na istom početku protkanom neizvesnošću, nesigurnošću i u stalnom strahu,doneseš hrabru odluku da postoji i život van policije. Sa svojom platom nisam sebi i porodici mogao da priuštim život dostojan čoveka, još uvek stanujem privatno, zadužen kreditima, administrativnim zabranama i gomilom opterećenja koja, ionako skromnu platu, progutaju za par dana.Tako dođes u situaciju da se boriš za goli opstanak bez previše izbora.

Pored hronične besparice i beznađa koje sam često prikrivao i potiskivao od prijatelja, rodbine i porodice, mnogo teže od svega padala mi je činjenica da si kao policajac potpuno obespravljen na svakom koraku. Šikaniran od strane starešina, ismevan od strane onih prema kojima si primenjivao zakon, obespravljen od države jer te ona prepoznaje samo kao broj. Dođeš u iskušenje da, zarad golog opstanka, kreneš mračnim stazama kriminala.

Međutim, porodične vrednosti, vaspitanje i poštenje mi nisu nikada dozvolile da pogazim svoje dostojanstvo i principe i da živim drugacije od toga.

Duboko verujući u sebe i svoje ljudske kvalitete, pokušaću da okrenem novu životnu stranicu gde ću isključivo voditi brigu samo o sebi, svojoj porodici i malom krugu meni bliskih i dragih osoba…Jer je nažalost ovo surovo vreme pokazalo da ti prijatelji služe za fasadu i interes, a da ih nigde nema kada tebi treba pomoć.

Znam da ću se snaći i zbog toga sam se odlučio na ovaj korak. Plata može da se zaradi i poštenim radom u poljoprivredi, jer prljave ruke od blata se uvek mogu oprati ali od kriminala nikada.

Posebno sam razočaran međuljudskim i profesionalnim odnosom u policiji gde je iz godine u godinu sve teža situacija. U PU Kruševac nažalost vladaju poremećeni odnosi, a zasluge za takvo stanje pripadaju starešinama i rukovodstvu ove PU.

Javno je poznato da u Policijkoj upravi Kruševac vladaju lični interesi, podaništvo, porodične,kumovske, prijateljske i mafijaške veze, gde nema mesta poštenim i pravim profesionalcima.

Postavljaju se ljudi sumnjivih moralnih i profesionalnih vrednosti, spremni da slepo izvršavaju sve naloge onih koji su ih tu doveli, često kršeći elementarna prava zaposlenih zarad interesa. Kada pokušavaš da ukažeš na takve stvari – onda budeš šikaniran, diskreditovan na svakom koraku, protiv tebe se pokreću montirani disciplinski postupci bez ikakvog osnova, podmeću i podstiču porodični problemi. Godinama sam pokušavao da se pošteno borim protiv toga, čak sam i u svojoj sindikalnoj aktivnosti pokušavao da rešavam takve probleme, ali sam shvatio da se takve stvari ne mogu ispraviti.

Poručujem svima onima koji čitaju ovo moje pismo da ništa nije teško ukoliko veruješ u sebe. Policijski posao je odavno obespravljen jer nemaš nikakva elementarna prava i niko neće stati u tvoju odbranu onda kada ti je teško i kada si u problemu. Sam si sebi najbolja zaštita i podrška. Za sve njih: starešine,vlast i državu si samo broj, statistički podatak i  izvor opterećenja i problema.

Ja sam Ivan Tripković, od juče bivsi policijski službenik PU Kruševac koji je odlučio da napusti policiju i pronađe mir, spokoj i život dostojan čoveka…Odlucio da živi od svog rada, za sebe i svoje najbliže…Ostajte mi zdravo, i, vidimo se na nekom drugom mestu, mnogo lepšem, jednostavnijem i spokojnijem.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *