Pokrenut elektronski časopis za satiru „Oksimoron”

Srpska književnica i novinarka Ana Stjelja pokrenula je elektronski časopis za satiru „Oksimoron”

Elektronski časopis za satiru „Oksimoron” pokrenut je prvenstveno sa idejom da se promoviše satira kao književni žanr koji postoji još od helenskog i rimskog doba, odnosno pojavom starogrčkog pesnika Arhiloha koji se smatra rodonačelnikom satirične kritike i rimskog pesnika Decija Junija Juvenala, autora knjige „Satire”. Ova književna vrsta je posebno ostavila traga u istoriji srpske književnosti, počevši od 1792. godine kada je objavljeno prvo srpsko satirično delo pod naslovom „Mali bukvar za veliku decu” iz pera Mihaila Maksimovića (1760-1819).

Satira i dan-danas predstavlja vrlo atraktivnu književnu vrstu kojoj su posvećene i generacije savremenih srpskih autora (satiričara i aforističara) koji će svakako naći svoje mesto u ovom elektronskom časopisu.

Časopis „Oksimoron” će objavljivati satirične priče, pesme, aforizme, parodije, humoreske i sve srodne satirične književne forme, te karikature kao oblik grafičke umetnosti koja ima za cilj da satiri dâ vizuelni oblik. U okviru svog rada, časopis će organizovati konkurse za  zbornike i antologije.

Na blogu časopisa će biti objavljivane i vesti o novim knjigama, najave izložbi karikatura, intervjue sa poznatim satiričarima i aforističarima, kao i brojne zanimljivosti vezane za satiru kao književnu formu i njene najistaknutije predstavnike, kako u srpskoj, tako i u svetskoj književnosti.

Osim na blogu časopisa,  radovi će biti objavljeni i u formi digitalnog časopisa „Oksimoron” čiji će prvi broj izaći početkom 2022. povodom jubileja ‒ 230 godina od objavljivanja prvog satiričnog dela srpske književnosti.

 

UPUSTVO ZA AUTORE

Autori koji žele da pošalju svoje radove za objavljivanje u časopisu, potrebno je da osim radova (aforizama, satiričnih priča, pesama, karikatura… uz jednu svoju fotografiju i kratku biografiju (ne dužu od osam redova – videti formu biografije na blogu!) pošalju na OVU imejl adresu (u subjektu imejla napisati ime autora_naziv rada i vrste rada koji se šalje).

Zvanični veb-sajt časopisa: https://casopisoksimoron.wixsite.com/oksimoron

Instagram: https://www.instagram.com/casopis.oksimoron/

Facebook: https://www.facebook.com/Elektronski-%C4%8Dasopis-za-satiru-Oksimoron-104465258606456

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *