Preminula Dara Sekulić – završena je jedna velika era

Dara Sekulić, jedna od najvećih srpskih savremenih pesnikinja, preminula je sinoć, 12. aprila 2021. godine, u Sarajevu, u 91. godini života.

Dara Sekulić je rođena 1931. godine na Kordunu, u selu Kordunski Ljeskovac. Rodna kuća joj je spaljena kada je Dara imala nešto više od 10 godina. Kako su joj roditelji poginuli u ratu, Dara je živela po dečijim domovima i đačkim internatima.

Upisala je gimnaziju na Baniji, u selu Rujevac, a zatim školovanje nastavila u Karlovcu, Zagrebu, Sisku, Splitu, kao i u Italiji, Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, 1953. godine. U Sarajevu je Dara i nastavila da živi, osnovala porodicu, i radila, sve do rata devedesetih, kojeg je provela u izbeglištvu. U svoj stan u Sarajevu, Dara se vratila 2002. godine.

Dara Sekulić je svoj poetski talenat ispoljila još tokom ranog školovanja i bila je zastupljena u mnogim antologijama u zemlji i svetu.

OBJAVILA JE KNJIGE:

Odsanjani dom,
Grlom u jagode,
Gorak konak,
Blisko bilo
Licem od zemljice,
Oblik studi
Duh pustoši
Licem prema suncu
Brat moj Tesla
Reč se igra (pjesme za djecu)
Ni veliki ni mali,
Kameni Kašalj, i druge knjige, kao i Izabrana djela u pet knjiga.

Branko Stojanović u „Sarajevskom jatu“ za Daru Sekulić piše da „ona nikada nije pevala u horu, jer je uvek bila solista“.

Dara Sekulić će zauvek biti upisana u srpski poetski identitet kao veliko ime kojem je poezija značila život a život je podrazumevao odgovornost, preciznost, duhovno bogatstvo i celovitost baš kao i njeni stihovi.

Uredništvo Nigdina porodici Dare Sekulić izjavljuje iskreno saučešće.
Slava joj!
Dara Sekulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *