Proglašeni pobednici takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Povodom obeležavanja 101. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija proglasila je pobednike takmičenja za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu u četiri kategorije: pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Nagrada WIPO Medal for Inventors, u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent koji je registrovan u inostranstvu i koji ima konkretnu primenu, pripala je dr Milošu Stankoviću, vanrednom profesoru i rukovodiocu Inovacionog centra na Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu i naučnom saradniku na Institutu primenjenih nauka u Beogradu, za pronalazak pod nazivom Apparatus for destroying weeds/Uređaj za uništavanje korova, koji je registrovan u Švedskoj. Takođe, uređaj za uništavanje korova je zaštićen i domaćim patentom. Ovim pronalaskom Miloš Stanković je rešio veoma rasprostranjen problem ekološkog i sistematičnog uništavanja korovskih biljaka koji na bazi određene struje i frekvence fizičkim kontaktom uništava ambroziju u korenu, a što ovaj uređaj izdvaja u odnosu na konkurentne na tržištu koji imaju samo funkciju trimera.

Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy, u kategoriji za domaća pravna lica za komercijalnu primenu međunarodno registrovanog industrijskog dizajna, pripala je privrednom društvu „BAHUS DOO, STRIŽA“` iz Paraćina za industrijski dizajn novog rešenja boce od 60 mililitara za dodatke ishrani i drugih bezalkoholnih pića, koja je zaštićena međunarodno registrovanim industrijskim dizajnom za zemlje Evropske Unije, Nemačke i Rusije. Takođe, novo rešenje boce je zaštićeno i domaćim industrijskim dizajnom.

O pobednicima za prve dve kategorije odlučila je komisija u sastavu: Dr Viktor Nedović, redovni profesor na Katedri za prehrambenu tehnologiju i biohemiju na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i direktor Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva – predsednik komisije; dr Danica Mićanović, ekspert za inovacije i transfer znanja i koordinator za oblast intelektualne svojine u Privrednoj komori Srbije; Mirjana Jelić, savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu i koordinator takmičenja za dodelu WIPO nagrada.

Nagrada WIPO Medal for Creativity, u kategoriji za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka, pripala je dr Milanu Popadiću, vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za knjigu Diskretni šum peščanika-baština i njene nauke (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu/ Centar za muzeologiju i heritologiju). Popadić je srpskoj nauci i kulturi darovao delo koje stariji čitaoci mogu smatrati raspravom, mlađi konceptom, u kojem se na hrabar i intelektualno zavodljiv način raspravlja o odnosu baštine i nauke u najširem smislu reči.

O pobedniku za treću kategoriju odlučila je komisija u sastavu: dr Aleksandar Petrović, redovni profesor Kulturne antropologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – predsednik komisije; dr Radomir Popović, naučni savetnik u Istorijskom institutu SANU u Beogradu; dr Nikola Demonja, savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu u penziji.

Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy, u kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak, pripala je Mari Raičković, učenici 3. razreda Osme beogradske gimnazije i polaznici Regionalnog centra za talente Beograd 2, za pronalazak pod nazivom: Environmental importance of in vitro propagation of selected mushroom species: The case study of extracellular metabolites/ Ekološki značaj in vitro razmnožavanja odabranih vrsta pečuraka: studija slučaja ekstracelularnih metabolita.

Pronalazak Mare Raičković pripada oblasti biopakovanja za prehrambene proizvode, odnosno pakovanja koja su zasnovana na prirodnim makromolekulima, tačnije polisaharidima. Mara Raičković je svojim pronalaskom, u skladu sa savremenim težnjama, doprinela pronalaženju odgovora na nedavne epidemije mikroba koje se šire hranom i na potražnju potrošača za visokokvalitetnom hranom i pakovanjem koje je naprednije i kreativnije od onoga što se trenutno nudi.

Za četvrtu kategoriju takmičenja odlučila je komisija u sastavu: mr Srđan Ognjanović, profesor matematike u Računarskoj gimnaziji u Beogradu – predsednik komisije; dr Marko Krstić, direktor Centra za promociju nauke; dr Nataša Milojević, savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2021. godine – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada je pripala privrednom društvu „MLEKARA ŠABAC AKCIONARSKO DRUŠTVO Šabac“ iz Šapca, koje je tokom 2021. godine u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj međunarodno registrovanih žigova.

Nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu će biti dodeljene na dan 101. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, 15. novembra 2021. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *