Prvi festival Beogradske filharmonije

U filharmonijskoj Sali, BGF će zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom na čelu svirati 10 koncerata, a očekuju nas i nastupi filharmoničara u različitim kamernim sastavima.Maestro Felc sa orkestrom priprema dva programa koji će biti izvedeni u šest termina.

Prvi program je „Veče Mendelsona“, koje je najavljeno za 4, 5. i 6. februar, kada će BGF svirati dve uvertire ovog nemačkog romantičara – „Hebridi“ i „Lepa Meluzina“, kao i njegovu „Italijansku“ simfoniju broj 4.
Drugi orkestarski program BGF za Prvi festival čine dela Igora Stravinskog, Gustava Malera i Franca Šuberta. Kako je najavljeno, njihovom izvođenjem 11. 12. i 13. februara Festival će se zatvoriti.

Ovu muzičku manifestaciju BGF otvara koncert kamerne muzike sa ne tako čestom kombinacijom instrumenata – oboa i harfa. Filhamoničarke Sanja Romić, oboa, i Milana Zarić, harfa, sviraće dela francuskih impresionista za ova dva instrumenta.

Sledeće večeri nastupa kombinacija duvača i gudača BGF svira kompozicije Betovena i Šostakoviča.

Kao izvođači najavljeni su: Vladan Lončar, Jelena Dragnić, Boris Brezovac, Aleksandar Latković, Ognjen Popović, Dušan Petrović, Nikola Ćirić, Boban Stošić.
Klavirski trio: Mirjana Nešković, violina, Dušan Kočišević, violončelo, i Slađana Gajić, klavir, 9. februara izvešće dela Bramsa i Mendelsona.

Veče kasnije gudački kvartet – Miroslav Pavlović i Ksenija Milošević, violine, Ivana Uzelac, viola, Katarina Stanković, violončelo – sviraće muziku Betovena i Mocarta.

Povodom prvog festivala BGF direktor ove umetničke kuće Ivan Tasovac izjavio je da se da se nada je to poslednji festival Beogradske filharmonije koji nastaje u ovakvim okolnostima.

Ulaznice su besplatne i moći će da se odaberu do dva koncerta u okviru festivala. Koncerti počinju od 19 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *