Sanda Ristić Stojanović

Sanda Ristić-Stojanović pesnikinja i estetičarka rođena je u Beogradu 1974. godine. Diplomirala je filozofiju na beogradskom filozofskom fakultetu. Autorka je 16. knjiga poezije čiji su izdavači Svetovi, KOV, Adresa, Presing, Draslar i Gramatik i jedna od četiri autora u zajedničkoj zbirci poezije „ Iz senke stiha „ – Gramatik, 2012.

O njenim gimnazijskim pesmama govorio je Oskar Davičo za Treći program radio Beograda, urednik emisije Radmila Gligić, ta emisija je emitovana i na radio Zagrebu zahvaljujući pesniku Danijelu Dragojeviću.
Rumunski pesnik Petru Krdu je urednik četiri knjige koje su joj objavljene u Književnoj opštini Vršac – KOV, (2007 – 2011 ).

Pesme su joj prevedene na francuski i engleski jezik i objavljene u knjigama :

Sanda Ristić Stojanović Art Poesie Poetry, Draslar, 2019 ( french / english / serbian )

Sanda Ristić Stojanović This is the 21st century, Draslar, 2021 ( english / serbian )

Objavila niz filozofskih tekstova u zbornicima Estetičkog društva Srbije ( filozofski tekstovi u sledećim zbornicima Estetičkog društva Srbije : Uticaj estetike na umetnost, Estetika i obrazovanje, Problem kreativnosti, Problem ukusa, Kriza umetnosti i nove umetničke prakse, Problem forme, Homo aestheticus, Estetska kultura, Estetsko i stvarno …). U knjizi „ Estetika u doba antiumetnosti „ filozof Sreten Petrović analizirao je na str. 411- 413 jedan njen tekst.

Njene pesme i kratke priče objavljene su u brojnim zbornicima savremene književnosti i u nekoliko antologija poezije dvadesetprvog veka.

NIGDINE ESEJISTIKA:

Ćorsokak moderne

 

NIGDINE LEKTIRA:

Sanda Ristić Stojanović – Pesme
Kako sam pobegao od svih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *