SEDAM DANA KAKOFONIJE NA TOČKOVIMA – performativna promocija novog romana Katarine Sarić

Novi roman Katarine Sarić, književnice iz Budve, KAKOFONIJA, objavljen  u izdavaštvu IK Liberland, Beograd, u Ediciiji Liberland Art, svoj put je  započeo svečanim otvaranjem festivala „Knjiga pod feral“ u organizaciji JU Narodne biblioteke, Budva, koji se održao u junu tekuće godine, u budvanskom starom gradu. Autorka je Kakofonijom, nastupila kao specijalni gost još jednog festivala „Plutajući čovek“ koji se održao na Zelenoj glavi u Apatinu, od 14. do 17. avgusta u okviru Dana Liberlanda – zemlje čiji je predsednik Vit Jedlička iz Praga, a čijim pozivom je započeta Panonska turneja Kakofonije.

Nakon Liberlandovog festivala, na kojem je autorka nastupila poetsko-scenskim performansom  „Bi Bi na leđima“ otpočela je turneja: „Bi -Bi na šoru“, koja se nastavila već sledećeg dana u Apatinu, u okviru letnjeg programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, u formi scenskog čitanja: „Plesan patina“. Sem novog romana, autorka je apatinskoj publici predstavila značajan opus svog stvaralaštva, dve nagrađene poetske zbirke Globus Hystericus i Smrt Madam Dupin, dvotomnu epsku zbirku Kamijada i Kamiseja, kao i putopis Golo Meso. Turneja „Bi – Bi na šoru“, obuhvatila je još pet gradova: Novi Sad, Sombor, Odžake, Kulu i Suboticu.

Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg  se autorka, Katarina Sarić, publici predstavila literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki bio, tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina. Gradovi-stanice, ovog neobičnog literarnog putovanja, sa slikovitim naslovima, izazvali su veliku pažnju publike i medija. Sem pomenutih apatinskih prvih nastupa, usledio je  Novi Sad, knjižara-klub Nublu, u kojem je autorka izvela performans „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ u formi svojevrsne tribine, potom performistički karavan, Kula „Idemo u Kulu da jašemo mulu“, gde je izazvala pravo oduševljenje među publikom, čitanjem sa sedla, starog  150 godina, zatim ulični performans kod spomenika Lazi Kostiću, u centru Sombora „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“,  u Odžacima „Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“ i najzad,  Subotici, Kulturnom centru „Danilo Kiš“, u saradnji sa Književnim klubom Fondacije Danilo Kiš, tribinom „Čas Kakofonije“  kojom je završen sedmi dan Panonske turneje,  blistavom, interaktivnom završnicom koja je, ujedno predstavila sumu svih prethodnih izvođenja, ali i razmenu introspektivnih iskustava sa publikom koja je bila direktno uključena u scenu performansa. Sedam dana Kakofonije, u sedam panonskih gradova, pratili su brojni mediji, od lokalnih televizija i radio stanica, preko informativnih portala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *