Stanka Rađenović Stanojević

Rođena je 25. januara 1977. na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: ,,Pjesnička riječ na izvoru Pive”, ,,Ratkovićeve večeri poezije”, ,,Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, ,,Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – ,,Trgni se! Poezija” , ,,Festival poezije mladih” – Vrbas, ,,Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko  itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.

Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski  i slovenački jezik i objavljivane:  u mariborskoj reviji za kulturu i društvo ,,Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja ,,Ars” , ,,Književnom zapisu”,  u ,,Inflight” magazinu, ,,Balkanskom književnom glasniku”, ,,Paštrovskom almanahu”, ,,Stvaranju”, dnevnim novinama, ,,Dan”  i drugim, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima.

Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.

Objavila je četiri pjesničke zbirke: ,,Nijemo govori ljubav (INTER NOS)” , Međurepublička zajednica za kulturno-prosvjetnu djelatnost, Pljevlja,1998. Godine;  ,,Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu ,,Spasoje Pajo Blagojević”,takođe Međurepublička zajednica;  ,,Tajna polomljenih sitnica”, Gligorije Dijak, 2012;  koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje ,,Personalni karusel”, Narodna biblioteka Budve, 2017. i ,,Karneval u Amnionu”, Narodna biblioteka Budve, 2020. Zastupljena je u antologiji ,,Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori. U martu 2021.godine biće objavljena nova zbirka poezije u izdanju Liberlanda iz Beograda.

NIGDINE LEKTIRA: 

Stanka Rađenović Stanojević – pesme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *