Stefan Đakić – Ukleta Rovensija i Nemir rovensijskog lava

Da li bi mogao da se prisetiš momenta kad si krenuo sa pisanjem romana? Šta je bio glavni pokretač?

Sećam se da je to bilo 2017. godine. Mislim da je bilo leto. Bio sam razočaran u kom pravcu je išla neka priča koju sam voleo. Naišao sam na video na Jutjubu koji je rekao da jednostavno počnem da pišem svoju sopstvenu priču. Jednostavno piši se beše zvao taj Jutjub kanal na engleskom jeziku. Oduvek sam želeo da napišem roman, a taj video mi je dao snage i volje da to i uradim.

Da li si znao da će prvi roman „Ukleta Rovensija“ dobiti nastavak „Nemir rovensijskog lava“? Da li će možda biti i trećeg dela?

U početku nisam to znao. Tek kada sam napisao roman “Ukleta Rovensija”, video sam da ta priča ima prostora za nastavak. Najavio sam pisanje romana “Nemir rovensijskog lava” pre nego što sam počeo da ga pišem. Odmah sam znao koji će biti naslov drugog romana. Jedino je taj naslov imao smisla nakon načina na koji se moj prvi roman završio.

Trećeg dela verovatno neće biti. Drugim romanom se priča o Rovensiji završila.

Kako je proticao proces stvaranja Rovensije? Otkud potreba da osmisliš čitav jedan svet?

Još od malih nogu sam imao želju da stvorim čitav jedan svet. Jednostavno volim da stvaram svetove i likove. Proces stvaranja Rovensije je nekad bio lak, a nekad težak. Najteže je bilo smisliti imena. Danas ne mogu da verujem koliko su dobra imena kraljevine, kneževina i gradova koja sam smislio. Ili su makar meni dobra. Sećam se da noćima nisam mogao da spavam jer su mi stalno pristizale nove ideje.

 

Da li bi mogao da izdvojiš junaka iz romana koji je prototip heroja ili zločinca? U čemu se ogleda autentičnost tog junaka?

Prototip zločinca je definitivno savetnik kralja Marka, Vron Koenel. Čovek je serijski ubica. On je glavni razlog zašto sam odlučio da napišem nastavak. Pokušao sam da učinim da Vron bude poseban, jedinstven. Napisao sam da se Vron nije okupao i promenio odeću deset godina. On takođe ima naviku da stalno nežno mazi svoju prljavu i masnu kosu. Želeo sam da Vron bude što zanimljiviji. Mislim da sam u tome uspeo jer je Vron omiljeni lik većini ljudi koji su pročitali moje romane.

Kakva je situacija sa junakinjama po tom pitanju?

Glavna junakinja je princeza Helena Vizale. Ona je napisana kao nevina duša u okrutnom svetu kao što je Kraljevina Rovensija. Helena ne želi da je njen otac kontroliše. Smatra da je njena titula princeze prokletstvo. Želi samo da bude normalna i slobodna devojka.

Onda imamo Heleninu majku, kraljicu Auroru Vizale. Ona je opsednuta svojom titulom i svojim bogatstvom. Nosi zlatne i srebrne haljine, zlatni i srebrni nakit. Nikada ne skida krunu sa glave. Udala se za svog muža samo da bi bila kraljica. Aurora i Helena su kao sever i jug.

Romani su napisani u duhu epske fantastike. Da li bi mogao da izdvojiš nekog stvaraoca koji se bavi epskom fantastikom u svom radu i koji te insipiriše?

Inspirisao me je Džordž R. R. Martin i njegov serijal romana epske fantastike “Pesma leda i vatre”. Ljubitelj sam njegovih kniga i serije “Igra Prestola” koja je snimljena po tim knjigama. Da nije bilo Džordžovog sveta, ne bi bilo ni Kraljevine Rovensije.

Da li ćeš nastaviti da pišeš epsku fantastiku?

Mislim da neću više pisati epsku fantastiku ili makar epska fantastika neće biti razlog zašto se bavim pisanjem. Ostvario sam sve što sam želeo da ostvarim kada je u pitanju epska fantastika. Želim da pišem o nekim drugim stvarima. Želim da moji novi junaci budu Beograđani. Voleo bih da moji sledeći romani budu većinom psihološke i filozofske prirode. Nešto slično kao moja pripovetka “Plavi čovek”.

Za kraj, čuveno pitanje. Kada ćeš objaviti novi roman?

Ne znam još kada ću objaviti novi roman. Voleo bih da to bude što pre, ali nisam još siguran o čemu će da se radi. U svakom slučaju, kada bude došao taj dan, ti ćeš dobiti prvi primerak koji bude izašao iz štampe

Emilija Šljivić

 

Knjigu Ukleta Rovensija možete poručiti OVDE

Knjigu Nemir rovensijskog lava možete poručiti OVDE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *