Umetničke flaše

Oko nas je Ljiljana Vuković koja je rođena 1963. godine u Zemunu, Beograd. Ljiljana je po struci ekonomista ali je sebe pronašla u slikanju kojim se bavi više od jedne decenije. Član je Udruženja samostalnih likovnih umetnika Srbije (USLUS), izlagala je svoje radove na brojnim grupnim izložbama (u Galeriji 73, Galeriji ,,Ikar“ u Lapovu, Kulturnom centru Čukarica itd.), a do sada Ljiljana je održala 4 samostalne izložbe – jednu u Jagodini, u Ćupriji i dve u Beogradu. Ljiljana je učestvovala i na izložbama održanim u humantirane svrhe, a dobitnik je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2012).


Glavni izvor inspiracije za Ljiljanu je priroda. Najčešći prizori su: reke, nebo, doline, šume, kuće i naravno cveće, ali bez pristustva čoveka, što ukazuje na moć i snagu prirode. Motiv cveća donosi na njenim kamernim platnima jednu osobenost. Kompozicija je jednostavna – cveće je u prvom planu, a pozadina mirna i neutralna površina. Kod Ljiljane cveće nije samo obično cveće, već metafora života, trajanja i lepote. Ljiljana je izvrsna umetnica koja ima dara da, posmatrajući prirodu, svoje emocije pojektuje na platno. Posmatrajući Ljiljanine radove čovek može ponaći svoj izgubljeni mir i osloboditi se unutrašnjeg nemira.

Ljiljana pored svojih radova na platnu, oslikava staklene flaše, teglice i šolje. Ljiljana je na jako zanimljiv način došla na ovu ideju. Njene prve oslikane staklene flaše bile su sa motivima voćkica (kajsije, kruške, šljive itd.) najčešće korišćenim u pravljenju nekih od naših domaćih rakija. Vrlo brzo su te flaše primećene u domu Ljiljane Vuković i naručivane da ukrase domove mnogih. Pored voćkica, naručivane su i slike nekih radnja kao što je berba grožđa, što itekako zahteva preciznost oka, mirnu ruku i strpljenje. Za Ljiljanu to ne predstavlja problem, jer, kako i sama kaže, uživa u tome. Sada, Ljiljana slika i portrete ljubimaca, kako na staklenim flašama, tako i na šoljama. Čini se da je velika potražnja za portretima kućnih ljubimcima.

 

Ljiljanine radove možete pogledati i poručiti na njenoj facebook stranici: https://www.facebook.com/flaseumetnicke  kao i na instagram stranici: https://www.instagram.com/umetnickeflase/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *