Velika konjunkcija Jupitera i Saturna – vesnik novog doba

Iz Nigdina dolaze vesti o velikoj konjunkciji Jupitera i Saturna koja će vidljiva biti večeras, 21.12. po zalasku sunca, tačnije od 17:30 dok će najvidljivija biti u 19:20 na jugozapadnom delu neba.

Nigdine ne bi bile Nigdine da među svojim autorima nemaju i odlične poznavaoce astrologije, pa smo stoga zamolili prof. Jasminku Milošević da nam da kratko objašnjenje šta se to najavljuje na večerašnjem nebu.

Od prof. Milošević saznajemo da se ova pojava mogla pratiti i prethodnih dana, i da je bila vidljivija nego što će biti večeras, jer što su planete bliže, konjunkcija je manje vidljiva pošto su bliže horizontu. Astronomski gledano, konjunkcija Jupitera i Saturna se dešava svakih 20 godina i poslednja je bila 2000. godine.

Poslednja konjunkcija nalik večerašnjoj tj. pozicija kada su Jupiter i Saturn bili ovako bliski, desila se 1623. godine, ali, to nije jedina zanimljivost, poslednja konjunkcija ovako dobro vidljiva sa zemlje desila se čak 1226. godine.


Astrološki gledano, navodi prof. Milošević, ova konjunkcija je specifična jer se događa u Vodoliji, i na taj način možda tek sada započinje dugo najavljivana era Vodolije. Era Vodolije podrazumeva novu vrstu humanizma, doba indivudalnosti, slobode, ali i odgovornosti za druge. Doba novih tehnologija, društvenog aktivizma i novih pokreta. Opasnost, prema rečima prof. Milošević, leži u tome što se može dogoditi da opšti ciljevi zamagle individualnu sreću tj. sreću pojedinca. Svet bi mogao postati strogo uređeno mesto iako će se voditi računa o principima, pravima, zaštiti okoline. Mada, može se dogoditi i neka vrsta distopije, nezamislive u ovom trenutku, no, astrološki posmatrano, dolazi vreme novog poretka.
Konjunkcija u Vodoliji se poslednji put dogodila početkom renesanse – 1405. godine.

U svakom slučaju, ovo je pojava koja najavljuje menjanje sveta, a veliku globalnu promenu već proživljavamo kroz pandemiju koronavirusa.

Prema nekim interpretacijama, tri mudraca, koja su se pojavila prilikom Isusovog rođenja, pratili su upravo konjunkciju Jupitera i Saturna. U Bibliji je opisana kao zvezda koja ih je vodila do mesta rođenja Bogočoveka, i zato se ova pojava još naziva i Vitlajemska ili Božićna zvezda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *