Vojin Ivezić

Oko nas je Vojin Ivezić (20) student multimedijalnog dizajna na Računarskom fakultetu. Pored studija Vojin se bavi grafičkim dizajnom, ilustrovanjem, dizajnom zvuka, sviranjem kao i produkcijom muzike – te je svojim talentom uspeo da privuče pažnju.

Splet okolnosti koji je doveo Vojina do istraživanja nove muzike je bilo otkriće Linkin Parka kada je imao 8 godina što ga je tada vodilo da sluša popularnu metal i emo žanru i da se jako zainteresuje za njemu interesantne umetnike i bendove, a kasnije, za ceo emotivni i psihološki proces koji se uključuje u slušanje muzike i silnu nauku koja to potkrepljuje.

Počeo je da svira gitaru u 2. razredu osnovne škole, ali je brzo izgubio volju jer, kako kaže, nije imao znanje i informacije potrebne za to, da bi u prvoj godini srednje škole ponovo uzeo instrument u ruke i sa mnogo većom ozbiljnošću krenuo da ga shvata i uči. Kasnije je naučio da svira bass, ukulele, osnovno klavijaturu, a sad pokušava da naučim violinu, iako je gitara njegov primarni instrument.

Muziku, tekst i produkciju iste sve radim sam od početka do kraja, a sama ta izjava je sa rupama u sebi, rekao je Vojin. Kako tvrdi, neretko se desilo da pozove ljude da mu pomognu oko stvari za koje isprva nije bio kompetentan, kao što je za master sarađivao sa revvomusic  i vulezzz, a sa  vulezzz Vojin je uradio pesmu ,,sunce će doći“ – gde je Vojinova bila osnovna ideja i skelet sa tekstom, a vulezzz je pomogao u aranžmanu i odradio produkciju. Takođe, prilikom snimanja pesme ,,devojčica“, Vojinu su pomogle Nataša Šćepanović – snimanje i režija, kao i Ana Paripović koja je bila prateći vokal.  U kasnijim projektima, pošto je naučio dosta novih stvari, trudi se da radi sve sam od početka do kraja.

Što se tiče inspiracije, u zadnje vreme Vojin se trudi da ne zavisi dosta od nje jer je, kako kaže, to jedna jako problematična stvar. Ljudi teže ka tome da misle da je na umetniku da u zanosu inspiracije ispovraća svoju dušu na papir i to prenese u etar muzike. Istina je da je to jedan konstantniji posao koji ima tendenciju da tokom učestalog rada protne suštinu duše i iskustva izvođača u bojama kojima je taj umetnik karakterističan, no svejedno od moje filozofije u vezi inspiracije, trudim se da motivi mojih pesama budu dosta potkrepljeni vrednostima i teskobama izazvanim gubitkom istih, kao i društvenih rupa koje se javljaju u celom tom ciklusu, jer su svi ti motivi, po mom skromnom mišljenju jako bezvremeni, rekao je Vojin.

Vojin se trudio da sluša što različitiju muziku što se tiče žanrova i tematika kako bi razvio versatilnost u celom procesu stvaranja i onemogućio kreativnu blokadu izazvanom manjkom mogućnosti. Nešto što najviše sluša je američka i britanska folk i indie folk muzika kao i pop punk 2000-ih. Dok njegova muzika njemu najviše liči na zapadnjački indie folk, sa možda malo jačim momentima, mada je ne bi svrstao u isključivo jedan žanr.

Objavljivanje njegove prve pesme ,,pismo koje sam hteo da mi jedna devojka napiše“  je bilo ekstremno stresno jer ju je napisao i odradio od početka do kraja noć pred izbacivanje kroz neki nalet emocija, i, kako tvrdi, bilo je haotično jer ni sam nije znao zašto izbacuje pesmu, kao i da dan danas ne može da objasni kako je sve to prošlo. Što se tiče već izbačenih pesama, Vojin njih posmatra kao skice, koje ću prvom prilikom da obradi i presnimi opet da bi postigao željeni produkcijski efekat, kao i da digne emotivni i tehnički kvalitet što bi trebalo da se uklopi u neki okvir albuma

Vojin je takođe gostovao na Radiyoactive koji je zasnovan u Zenici, imao je tu sreću da je prijatelj koga je stekao voditelj emisije Z-files, kao i da je u bliskoj saradnji sa urednikom nedeljne top 10 liste, gde je njegova pesma prve nedelje bila druga, a naredne nedelje prva po broju glasova. Njegove pesme na tom radiju bile su puštane, kao na primer ,,pustio bih krila“, a pesma „čekam opet da te vidim“ je takođe pre toga bila na listi i osvojila četvrto mesto.

Vojinove pesme možete poslušati na njegovom youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCxsx6yTCNbxvCMAuxTrpRBA

kao i pružiti podršku na njegovoj instagram stranici kataklizmicno

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *