Završena prva poetska kolonija Vavilonske biblioteke

Prva internacionalna poetska kolonija Vavilonske biblioteke, uspešno je završena 21.6. svečanim zatvaranjem ispred memorijalne kuće Stefana Mitrova Ljubiše u Starom gradu u Budvi.

Nedavno osnovana umetnička zajednica “Vavilonska biblioteka“ koja je izdala svoj Prvi tom edicije “Poezija“ uključujući preko 50 autora sa prostora Balkana, održala je prvu poetsku koloniju koja je trajala 5 dana, od 17. do 21. juna, u nekoliko crnogorskih gradova.

Umetnički direktor Vavilonske biblioteke, književnica prof. Katarina Sarić, istakla je da su kolonije zamišljene kao dvosmerne, i da su u organizaciji, pored Vavilonske biblioteke koja je domaćin i nosilac projekta, aktivno učestvovali: AUC Zeleni Konj (Beograd-Zemun), Auăleu Performance Art Theatre (Temišvar), La Punkt (koju uređuje Cristian Pastrosconiu i na kojoj su već objavljeni naši pjesnici čije je gostovanje u Temišvaru zakazano za početak septembra mjeseca), časopis Škver, kao i mlada slikarka, animatorka i grafička dizajnerka Ksenija Kukalj iz Hercego novog koja je uradila poseban strip za izdanje fanzina.

Pet dana performansa, scenskog izvođenja i javnog čitanja na otvorenim trgovima Budve i javno čitanje na platou ispred spomen-doma Crvena Komuna u Petrovcu, u KIC Budo Tomović, u radijskim i televizijiskim emisijama, povezalo je tri grada: Beograd, Budvu i Temišvar, a samim tim i tri zemlje odakle učesnici kolonije dolaze. Centralni događaj je realizovan pod pokroviteljstvom JU Muzeji i Galerije Budve, dok su mediji verno (gde je goste dočekao domaćin i urednik programa, Đorđe Zenović) bili su prilika da se posetiocima predstave pesnici iz Temišvara, Andra Mateucă i Goran Mrakić koji je ujedno i simultani prevodilac kolonije, potom Damjan Pejović iz Beograda, urednik neobičnog fanzina AUC Zeleni Konj koji je, za ovu priliku, objavio dvojezično izdanje u kojem su uključeni prevodi na rumunski i regionalne jezike.

Za ovu priliku i emsiju Amfiteatar, gde je učesnike kolonije ugostila Dušica Vugdelić, Andra Mateucă i Katarina Sarić su premijerno je izvele performans Salute autorke Andre Mateuce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *