Dušan Krtolica – čuvar Nojeve arke

Oko nas je Dušan Krtolica (18) mladi umetnik iz Beograda, čuvar Nojeve arke, DinoBoy ili kako ga mi iz Nigdina nazvasmo – gospodar praistorije.

Dušan je počeo da crta kada je imao samo 2 godine, doduše, crtao je čudne, neprepoznatljive oblike ali se odmah moglo videti da poseduje veliki talenat. Kada mu je bilo 4 godine, roditelji su ga odveli kod diplomiranog umetnika koji je držao umetničku školu za decu. Prvo nije želeo da primi Dušana jer je bio isuviše mlad, ali kada je video sa kakvom strašću i ljubavlju Dušan crta, jednostavno je morao da ga primi. Dušan je bio njegov najmlađi učenik.

Upravo na tim časovima je Dušan stekao znanje o različitim formama i tehnikama. Ipak, Dušan u tom nekom ranom uzrastu nije sebe smatrao za umetnika. Roditelji su mu kada je imao 7 godina kupili ilustrovanu knjigu koju je uradio jedan mađarski umetnik. Dušanova glavna preokupacija postala je da napiše i ilustruje Enciklopediju praistorijskih životinja – što je uspešno i učinio. Zbog toga su njegovi radovi bili veoma anatomski precizni. Ta njegova preciznost i detalj koji je unosio u crteže verovatno su bili veoma neobični za uzrast deteta od svega 7 godina, pa su mnogu ljudi koji su videli te crteže, kako nam Dušan kaže, pomislili da je on neki novi Direr, a on tada nije znao ni ko je Direr.

Tek kasnije, odrastajući, stekao je nova interesovanja kako bi danas za sebe mogao da kaže da se bavi umetnošću. Kada je imao 9 godina, Dušan je imao dosta radova, tako da je organizovao svoju prvu solo izložbu. Dušanova prva izložba je bila dobro prihvaćena, toliko da su sve novine pisale o njemu.

Dušan Krtolica

Druga Dušanova solo izložba organizovana je već sledeće godine, gde je sjajno predstavio vrste ptica. Kako su godine prolazile broj izložba je rastao, i Dušan više nije bio poznat samo u Srbiji već i širom sveta. Ipak, ta popularnost ga nije previše zanimala, jer, kako i sam kaže, živi u svom svetu životinja. Ono što je Dušana oduvek inspirisalo jeste priroda i životinje, naročito njihova prilagodljivost da suvereno vladaju kopnom, morem i vazduhom.

Dušanovi roditelji su mu omogućili da dođe do nekih veoma vrednih knjiga, jer je Dušan već i u tom najranijem uzrastu pročitao sve enciklopedije koje su mogle da se nađu u našim knjižarama. Dušanu su roditelji pomogli da širi interesovanja i na tome im je neizmerno zahvalan, iako se oni bave sasvim nekom drugom vrstom posla, tu su da ga podrže.

,,Često nismo ni svesni kakvo bogatstvo nudi priroda u smislu raznolikosti‘‘, rekao je Dušan.

Dušan uči i engleski, a počeo je sa učenjem tog jezika kako bi mogao da pročita i razume enciklopedije na tom jeziku. Kada je Dušan imao 13 godina, njegova enciklopedija je bila spremna za štampanje. Kako stariji, Dušan je želeo da crta veće radove, na većim papirima. Ali, u Srbiji se toliko veliki papiri ne proizvode, te je Dušan od svojih prijatelja i obožavaoca na Facebook-u dobio i papir dugačak 10 metara. Dušan je crtao antilope, lavove, slonove na papirima koji u 2 metara u dužinu, a 5 metara u širinu. To su neki od njegovih najvećih radova. Njegov dom, posao je oaza životinja od poda do plafona. Kada ga pitaju odakle mu toliko energije, kreativnosti za radove, Dušanov odgovor je da samo prati svoje srce.

Dušan trenutno ide u srednju umetničku školu i kada je završi planira da upiše jedan od umetničkih fakulteta. Ima mnogo poziva za gostovanja u inostranstvu, ali s obzirom da vlada pandemija, sve je u nekoj fazi mirovanja za sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *