Počeo program “Good Urban Life” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture “Good Urban Life / Dobar Urbani Život”, posvećen urbanim intervencijama koje se tiču gorućih pitanja gradskog života, započeo je u subotu 11. juna akcijom “Pejzaž gradskih ulica”, na kome su učestvovali Ljiljana Radošević (Street Art Belgrade), Jasna Bratičević (Centar za integraciju mladih), i Vanja Puškar (New Balkan Cuisine).

Street Art Belgrade je vodio učesnike kroz uličnu umetnost i ukazao na njenu povezanost sa istorijom i urbanošću, ističući umetnička gledišta, ali i umetničku motivaciju koja stoji iza umetničkih dela.

„Fokus šetnje nije bio na istorijatu street arta i grafita u Beogradu, već smo se bavili uličnom umetnošću u kontekstu toga kako se grad razvija, kako se politički sistemi menjaju, kako se podrška ili nedostatak podrške u nekim segmentima kulture i društva odražavaju na manifestovanje ulične umetnosti. Krenuli smo od kulturne politike grada, pa smo se bavili zaštitom ulične umetnosti, kao i načinom na koji se određeni urbani prostori raspadaju, i time kako oni svojim stanjem privlače pažnju uličnih umetnika i umetnica da intervenišu u njima“, istakla je Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade.

Centralni deo šetnje bio je rezervisan za odlazak u Kafe Bar 16, socijalno preduzeće koje je osnovao Centar za integraciju mladih radi pružanja podrške deci koja žive i/ili rade na ulici.

Učesnicima programa Good Urban Life obratila se Jasna Bratićević iz Centra za integraciju mladih, koja je istakla: “Ideja ovog socijalnog preduzeća je da se sav prihod koji ostvarimo vrati dalje u organizaciju, i pomaže programima koje radimo sa mlađo decom, da budu održivi. U Kafe Baru 16 mladi koji rade ili su radili na ulici, dobili su priliku da steknu neke dodatne veštine. U Beogradu je veliki broj kafića, lokala, restorana, tako da postoji mogućnost da se veliki broj njih zaposli. Oni ovde počinju da uče taj zanat. Neki ostanu ovde da rade, a neki odlaze kod drugih poslodavaca. Ovim smo dobili još jedno njihovo sigurno mesto, kao što su do sada bila svratišta“.

Tokom pauze u šetnji, učesnici će imali priliku da nauče nešto o drugačijoj uličnoj hrani, kao i da je probaju. “Naše podneblje ima ogroman potencijal kada je u pitanju ulična hrana. Raspolažemo sa bogatim asortimanom sirovina, i mislim da je ogromno polje za unapređenje ponude ulične hrane, koje već napreduje iz godine u godinu. Casual dining se razvija globalno, pa tako i kod nas. Jako je bitno da i mi ispratimo ritam razvoja tog načina konzumiranja hrane. Trendovi se menjaju i ljudi žele da jedu nešto brzo, ali sa druge strane i kvalitetno, sa određenim namirnicama koje imaju svoje odgovarajuće poreklo“, objasnio je Vanja Puškar iz New Balkan Cuisine.

U nedelju, 12. juna, održana je i akcija “Humano-prirodno-urbano” koju su vodili Jelena Brajković (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), Aleksandra Šević (Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd), Ružica Sarić (BINA), Biljana Ćulafić (Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System), Marko Mihailović (Beogradski trkački klub), i Sanja Šovran (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu).

Za utorak i sredu 14. i 15. juna zakazana je akcija “Briga o zapuštenom” – zajednička studentska radionica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, TU Wien i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Mentori su Jelena Brajković, Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), David Calas (Studio Calas Beč, GIU Berlin), Sabine Knierbein, Dragana Damjanović, Emanuela Semlitsch, Stefan Mayr, Predrag Milić (TU Beč). Program se održava na lokacijama Ambasade Austrije, Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

U sredu, 15. juna od 18 časova biće organizovana akcija “Digitalne interakcije” u Novoj iskri, na kojoj učestvuju Nana Radenković (Nova Iskra), Danka Milenković (Naučno-tehnološki park; Beeamond tim) i Nikola Stanojević (SOMA tim).

Poslednja ovogodišnja Good Urban Life akcija “BINA & Silosi play day” na programu je u subotu 18. juna od 11h u Silosima Beograd (Dunavski kej 46). Učestvuju Anastasija Ćetković (Silosi), Jelena Brajković i Zoran Đukanović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), Sanja Momčilović i Milena Ivković (Placemaking Western Balkans); Dragan Tomašević (Savez za rekreaciju i fitnes Srbije), Stanko Rajić (Beogradsko Udruženje pčelara), DJ Brka.

Prijave putem sajta BINE su obavezne, na pojedinačnim stranicama svake od najavljenih Good Urban Life akcije. BINA tim poziva sve zainteresovane za ove programe da se spreme za aktivno učešće i adekvatno opreme uz sportsku obuću, flašicu vode, kačket ili kapu, i sve ostalo što je potrebno za udoban boravak na otvorenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *